Campania "Inimi în dar" informează populaţia cu privire la prevenţia bolilor cardiovasculare
Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează în luna decembrie campania "Inimi în dar", în scopul informării populaţiei cu privire la prevenţia bolilor cardiovasculare şi al creării unor comportamente sănătoase.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Decembrie 2023, 10:16
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează în luna decembrie campania "Inimi în dar", în scopul informării populaţiei cu privire la prevenţia bolilor cardiovasculare şi al creării unor comportamente sănătoase.
Despre implicaţiile acestui tip de afecţiuni asupra sănătăţii şi cum pot fi evitate a vorbit în cadrul "Apelului matinal" de la RRA preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu.
Radu Gănescu: ”Boala cardiovasculară în România are o mortalitate foarte ridicată, dar mai bine spus trebuie să fim conştienţi că poate duce chiar la dizabilitate, dacă nu este un diagnostic pus la timp sau dacă nu ducem o prevenţie din perspectiva acestei patologii. În ultimii doi ani în România s-a desfăşurat un program de screening la nivel naţional pe boli cardiovasculare, care a dus la identificarea unor pacienţi, care de fapt nu ştiau sau nu erau conştienţi că aveau o boală cardiovasculară. Ceea ce ar trebui să schimbăm în mentalitatea noastră este să mergem la medic când suntem sănătoşi, nu când suntem bolnavi şi, practic, după vârstă de 40 de ani este recomandat ca orice persoană să meargă la un consult minimal la medicul de familie. Factorii de prevenţie sunt foarte importanţi, adică modul în care ducem o viaţă sănătoasă, modul în care facem exerciţii, reducerea consumului de sare sau de alcool sau de tutun, aceste lucruri pe care le facem noi zi de zi pot preveni ca bolile cardiovasculare să apară. Trebuie să facem această comunicare cât mai clară zi de zi.”
În România, conform datelor medicilor de familie, una din patru persoane se află în evidenţă cu o boală cardiovasculară, iar ratele mortalităţii cauzate de acest tip de afecţiuni sunt de două ori şi jumătate mai mari decât media europeană./RADOR RADIO ROMÂNIA/