Camera Deputaţilor a marcat 34 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989
În discursurile lor, aleşii i-au evocat pe românii care s-au împotrivit, cu preţul vieţii, sistemului represiv comunist şi au luptat pentru libertate.
Articol de Radiojurnal, 18 Decembrie 2023, 18:27
Deputaţii s-au reunit, în această după-amiază, în şedinţă solemnă pentru a marca 34 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.
În discursurile lor, aleşii i-au evocat pe românii care s-au împotrivit, cu preţul vieţii, sistemului represiv comunist şi au luptat pentru libertate. Petruţa Dinu relatează:
Reporter: Momentul de reculegere a avut loc la propunerea președintelui interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, care a deschis, de altfel, seria intervențiilor în plen, evocând momentul Timișoara, începutul Revoluției Române.
Alfred Simonis: Timișoara a reușit să scrie o nouă filă în istoria României și să dea un nou sens vieții tuturor românilor, lucru pentru care trebuie să fim recunoscători. Am fost timp de 34 de ani martorii dezvoltării unei noi Românii și am beneficiat de drepturi la care părinții sau bunicii noștri nici nu aveau curajul să se gândească.
La rândul său, președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția că democrația câștigată prin jertfa eroilor din decembrie '89 este fragilă, iar politicienii au datoria de a o apăra cu faptele lor.
Cătălin Drulă: Democrația este fragilă și trebuie luptat pentru ea în fiecare zi, iar timpurile pe care le trăim astăzi ne arată că multe din acele lucruri pentru care s-a luptat în 1989, multe din acele valori nu sunt atinse sau sunt într-un regres.
Reporter: Deputatul PNL Daniel Gheorghe a făcut un apel la neuitare.
Daniel Gheorghe: Să nu uităm niciodată ce a însemnat comunism! Să nu uităm niciodată ceea ce a însemnat teroarea acelui regim instalat în România prin forța brută a Armatei Sovietice și prin agresiunea directă a Rusiei Sovietice.
Deputatul UDMR Csoma Botond a subliniat că în decembrie '89 românii și maghiarii au fost de aceeași parte a maricadei.
Csoma Botond: Români și maghiari au luptat împreună la Timișoara pentru abolirea regimului comunist. Trebuie să-l menționez și pe preotul reformat Tőkés László care, prin acțiunea lui, a contribuit la declanșarea revoluției anticomuniste.
Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a subliniat la rândul său importanța acelor momente.
Varujan Pambuccian: Datoria noastră este să ne păstrăm liberi și în afara blocului de granit în care fusesem țintuiți și noi, și copiii noștri, și nepoții noștri, și toți cei care se vor așeza în urma noastră de acum înainte.
Deputatul neafiliat Claudiu Chira a încheiat seria intervențiilor în plen, atrăgând atenția că libertatea câștigată în decembrie '89 trebuie păstrată.
Potrivit statisticilor, peste 1.100 de români au murit în timpul evenimentelor petrcute între 17 şi 25 decembrie 1989, dintre care peste 800 şi-au pierdut viaţa după fuga dictatorului Ceauşescu.
Dosarul prin care se încearcă stabilirea vinovaţilor pentru decesele înregistrate după 22 decembrie, în care este cercetat, printre alţii, şi fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată abia în toamna acestui an.