Calitatea apei potabile în capitală
Este alertă în Bucureşti în ceea ce priveşte calitatea apei potabile.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Ianuarie 2019, 08:21
Este alertă în Bucureşti în ceea ce priveşte calitatea apei potabile.
Ministerul Sănătăţii le recomandă locuitorilor din sectoarele 5 şi 6 să nu folosească apa de la robinet.
Rezultalele preliminare arată că a fost depăşită cantitatea de clor admisă.
Pe de altă parte Apa Nova a transmis că nu există motive de îngrijorare şi că apa este potabilă.
Reporter Nicoleta Turcu: "Ministerul Sănătăţii a comunicat aseară că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă.
Sunt vizaţi de avertizare locuitorii sectoarelor 5 şi 6 pentru că apa pentru aceste două sectoare provine în mare parte din râul Argeş, în timp ce pentru restul capitalei se foloseşte apa din râul Dâmboviţa.
Astfel până când vor fi gata rezultatele finale, în această seară, bucureştenii din aceste zone sunt sfătuiţi să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală, a spus ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie la un post de televiziune.
Sorina Pintea: "Se recomandă utilizarea apei îmbuteliate, în primul rând, se poate utiliza apa potabilă din surse foraje autorizate sanitar sau puncte publice la care este afişată înscrierea: apa este bună de băut."
Reprezentanţii Apa Nova spun că nu au fost informaţi în legătură cu polularea cu amoniu.
Directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a preizat la DIGI 24 că situaţia este monitorizată din două în două ore, iar dacă ar fi fost vreun pericol, staţia de tratare de la Roşu s-ar fi oprit automat şi nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate.
El a adăugat că nu este niciun risc şi că apa de la robinet este potabilă.
Mihai Savin: "Am acţionat preventiv, am monitorizat continuu parametrii de calitate a apei potabile şi am luat toate măsurile pentru a menţine aceşti parametri în limitele admise.
Nu există nici un risc, nici un pericol, apa este potabilă."
Specialiştii în domeniul apei potabile şi ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în cazul consumului de apă hiper-clorinată nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii."