Cadrele didactice continuă protestele
Noi răspunsuri se aşteaptă marţi de la Ministerul Educaţiei, în cazul protestului cadrelor didactice din Suceava şi Botoşani, care îşi primesc salariile cu întârzieri sau la o valoare mai mică.
29 Martie 2011, 14:01
Noi răspunsuri se aşteaptă marţi de la Ministerul Educaţiei, în cazul protestului cadrelor didactice din Suceava şi Botoşani, care îşi primesc salariile cu întârzieri sau la o valoare mai mică decât cea la care le dau dreptul decizii judecătoreşti definitive.
Au avut loc noi pichetări şi mitinguri la prefecturile din reşedinţele de judeţ, iar altele au avut loc în faţa Ministerului Educaţiei.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că sumele suplimentare alocate pentru salarii nu acoperă şi majorările obţinute în instanţă.
În plus, nu există certitudinea că banii ajung şi pentru plata lunii martie.
Salarizarea, alături de procesul de reorganizare a unităţilor de învăţământ şi schimbarea de legislaţie sunt principalele nemulţumiri care-i fac pe mulţi profesori să plece din sistem.
În judeţul Cluj, câteva zeci de cadre didactice au plecat din învăţământ numai în ultimele săptămâni.
La Cluj tot mai mulţi profesori demisionează
Tot mai mulţi profesori şi învăţători renunţă la cariera didactică.
În ultimele săptămâni, la Cluj au fost înregistrate 70 de demisii din învăţământ - spune inspectorul şcolar general adjunct, Marinela Marc.
"Sunt 25 de titulari şi 45 de suplinitori calificaţi care au renunţat la sfârşitul semestrului I. Aşa, cifra pare mare, dar dacă o raportăm la numărul de aproximativ 8000 de cadre didactice care lucrează în acest an, în judeţul Cluj, nu este foarte mult", a declarat Marinela Marc.
Motivele pentru care profesorii renunţă la catedră sunt, în primul rând, cele materiale. Mulţi dintre ei preferă să lucreze ca muncitori simpli în străinătate, pe bani mai mulţi - spune liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar clujean, Lucia Cojocaru.
"Adevărata cauză, clar, trebuie să fim de acord că este cea materială, financiară. Deci, aici, din păcate, o familie tânără nu se regăseşte şi nu se poate descurca. Mai mult de atât, în învăţământ ştii foarte bine că majoritatea sunt soţ-soţie, care sunt în învăţământ. Or, bineînţeles, la o vârstă din aceasta îşi acordă, probabil, a doua sansă să meargă în străinătate pentru bani mai mulţi să lucreze", a declarat Lucia Cojocaru.
Salariile mici nu sunt singurele motive pentru care profesorii părăsesc sistemul de învăţământ.
Sunt şi cazuri în care ei sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă.
Aşa sunt profesorii care sunt nevoiţi să facă naveta în fiecare zi în urma comasării şcolilor.