Bursa de Turism la malul mării
Pe lângă tarifele mici şi ofertele promoţionale pentru următorul sezon, hotelierii au discutat cu ministrul Elena Udrea despre legea turismului.
17 Septembrie 2009, 08:43
La Bursa de Turism pentru zona de sud a litoralului, de la Mangalia a fost un bun prilej de bilanţ pentru sezonul estival şi de planuri pentru vara următoare. Scăderile cu procente bune ale încasărilor şi chiar închiderea unor unităţi în prag de faliment au determinat deopotrivă autorităţile în domeniu şi hotelierii să ia măsuri.
Hotelierii au stabilit cu autorităţile locale priorităţile pentru sezonul estival următor şi au pregătit deja tarifele pentru 2010. Tarifele la unele hoteluri au rămas la preţurile actuale, iar la altele au scăzut cu până la 12%. Pe lângă scăderea tarifelor, hotelierii au pregătit şi oferte promoţionale - sigur, greu de refuzat.
Pe lângă scăderea resurselor financiare, lipsa agrementului a fost unul dintre motivele pentru care turiştii au cam ocolit staţiunile din sudul litoralului. Nici plajele nu au fost tocmai bine întreţinute, iar infrastructura a lăsat de dorit. Chiar dacă sunt investitori care şi-au renovat unităţile, spaţiile verzi neîntreţinute, unităţi de cazare şi alimentaţie publică lăsate în paragină, toate formează un spectacol dezolant, care nu face decât să-i alunge pe turişti către alte zone ale litoralului.
Pentru rezolvarea acestor probleme, pe lângă nevoia unei strânse legături între hotelieri, agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în turism şi autorităţile locale, care trebuie să conlucreze pentru a rezolva toate problemele reclamate de turişti, este nevoie şi de o lege a turismului.
Ministrul turismului, Elena Udrea, a fost prezentă la deschiderea lucrărilor Bursei de Turism de la Mangalia, unde s-a consultat încă o dată cu hotelierii privind legea, la care se lucrează zilele acestea şi care vizează o serie de facilităţi fiscale pentru investitorii în turism, dar şi sancţiuni pentru cei care nu respectă legea. "În legea turismului încercăm să introducem TVA 9% pentru pachete turistice complete. Astăzi există 9% pentru cazare şi mic dejun, ceea ce face foarte dificilă operarea de către un hotelier cu această taxă diferenţiată. Încercăm să introducem o scutire de impozit pe un an, doi sau trei de activitate, impozit pe profit în funcţie de cuantumul sumei investite, pentru cei care fac turism rural, agroturism sau închiriază cu camera, pe care încercăm să îi aducem în zona fiscalizată a economiei. Hotelierii care ţin deschis minim cinci luni, cât este sezonul, beneficiază de 50% reducere. Pe de altă parte, avem sancţiuni, nu numai pentru cei care nu îşi deschid hotelul până la 1 iulie; vom avea sancţiuni pentru cei care închid hotelul în timpul sezonului" a precizat Elena Udrea.
Ea a mai precizat că legea turismului va fi supusă curând dezbaterii publice şi votată, probabil, abia după alegerile prezidenţiale. Până atunci însă, autorităţile locale vor trebui să se implice în refacerea infrastructurii şi să organizeze evenimente care să-i atragă pe turişti pe litoral, iar hotelierii să vină din nou cu oferte promoţionale şi cu preţuri cât mai mici.