Bugetul pe 2014, prezentat şi dezbătut în Parlament
Premierul a prezentat în Parlament principalii indicatori ai proiectului legii bugetului pentru anul viitor. Discursul premierului a fost transmis în direct la RRA.
Articol de Răzvan Stancu, 03 Decembrie 2013, 09:53
"În baza prevederilor bugetare putem să considerăm ca de la 1 iulie obligaţia asumată de guvern pentru care vă cer sprijinul, aceea de a face o reducere de 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, este un obiectiv realizabil", a spus premierul Victor Ponta.
Potrivit primului-ministru sunt sectoare strategice care sunt finanţate prin legea bugetului de stat "în mod mult mai bun decât în anii precedenţi, nu suficient dar oricum în creştere", ministerul sănătăţii are un surplus de 2,5 miliarde de lei faţă de 2012.
La educaţie peste 300 de milioane de euro au fost realocate pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor de infrastructură în şcolile aflate în patrimoniul autorităţilor locale, a afirmat Victor Ponta.
Audio: Premierul Victor Ponta a prezentat în Parlament proiectul legii bugetului pentru anul 2014. Prezentare transmisă în direct de Radio România Actualităţi.
"Putem semna în noul buget proiectul de autostrada Comarnic-Braşov", a declarat premierul.
Menţinem TVA-ul redus la pâine, avem posibilitatea ca în 2014 să hotărâm ce produse alimentare să constituie următorul pas pentru TVA redus, a mai adăugat Victor Ponta.
La nivel economic priorităţi sunt accesarea fondurilor europene şi investiţii în proiecte locale, a spus premierul.
În 2014 obiectivul principal este de a face ca fiecare cetăţean să simtă o creştere economică: indexarea pensiilor, creşterea salariului minim, cresterea venitului minim garantat, creşterea veniturilor medicilor si a profesorilor debutanţi.
Bugetul unei ţări este cel care reflectă voinţa majorităţii populaţiei, a spus premierul Victor Ponta în deschiderea prezentării Bugetului în Parlament.
Vor urma dezbaterile generale, în cadrul cărora fiecare partid îşi va spune punctul de vedere iar, după-amiază, se va trece la discutarea amendamentelor.
Premierul spune că este important ca bugetul pe anul viitor să fie votat pentru a fi trimis preşedintelui.
Proiectul de buget pe 2014 se va vota în condiţiile negociate cu FMI şi Comisia Europeană, a spus premierul Victor Ponta înainte de discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului.
El a precizat că există capacitatea necesară pentru ca toate obiectivele asumate prin proiect să fie susţinute financiar şi bugetar.
După votul parlamentului, a mai spus premierul, proiectul va fi trimis preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
De asemenea, Victor Ponta a afirmat că recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI au drept scop şantajarea Parlamentului şi a Guvernului pentru a nu se face comisia parlamentară de la Călăraşi, lucru care nu poate fi acceptat din punctul său de vedere.
Dispute privind acciza la benzină
Acciza la benzină anunţată de guvern este inclusă într-un memorandum cu Fondul Monetar internaţional.
Nu este limpede dacă veniturile din acciză constituie fonduri pentru bugetul 2014.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că nu va aproba Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, precizând că a informat Fondul despre decizia sa.
Majorarea acesteia diminuează şansele de relansare economică a României, susţine şeful statului.
Majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi, inclusă în memorandum la capitolul Obligaţii ale Guvernului, l-a făcut pe preşedintele Traian Băsescu să nu aprobe documentul.
Şeful statului este de părere că această creştere a accizei împiedică relansarea economică a României şi are efecte negative asupra populaţiei cu venituri reduse.
Imediat după această declaraţie, a venit reacţia premierului Victor Ponta, care a afirmat, la solicitarea presei, că "nu mai avem, practic, acord cu FMI şi Comisia Europeană".
Acordul stand-by 2013-2015 cu FMI este şi rămâne valabil, a anunţat luni seară printr-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea.
Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit şi a subliniat, la un post de televiziune că, în lipsa semnăturii preşedintelui, nu este anulată înţelegerea noastră cu instituţiile internaţionale, însă România va avea de pierdut.