Bugetarii aşteaptă primele salarii diminuate
Ministrul de finanţe a avansat ideea că salariile bugetarilor ar putea creşte la anul, după ce guvernul a fost nevoit să recurgă la reducerea acestora cu un sfert.
Articol de Mihaela Enache, 03 August 2010, 15:00
Misiunea de evaluare a modului în care evoluează economia românească este aproape de final.
România aşteaptă în toamnă o nouă tranşă din împrumutul extern, iar acţiunile autorităţilor în perioada următoare pot fi decisive.
Ministrul de finanţe a dat asigurări că nu sunt luate în calcul noi creşteri de taxe şi de impozite, după creşterea TVA cu cinci procente, ba chiar a avansat ideea că salariile bugetarilor ar putea creşte la anul, după ce guvernul a fost nevoit să recurgă la reducerea acestora cu un sfert.
În această lună, angajaţii din sistemul public aşteaptă primele salarii diminuate pentru luna iulie.
Şi totuşi, comunităţile ar putea avea de câştigat în unele cazuri, întrucât o parte din banii pe care îi pierd bugetarii, e posibil să ajungă în investiţii locale de interes public.
Aşa se va întâmpla cu cei 25% din salariile angajaţiilor Primăriei Bistriţa.
Potrivit corespondentului Radio Românoa Actualităţi, Cristiana Sabău, oamenii sunt însă nemulţumiţi pentru că suma astfel rezultată nu înseamnă mult pentru proiecte de investiţii.
În schimb, ei vor resimţi acut reducerea cu un sfert a salariilor.
"Este foarte greu de explicat în cuvinte cât de greu ne este. Ne este greu tuturor, şi celor care suntem singuri şi necăsătoriţi şi tineri, dar mult mai greu le este celor care sunt căsătoriţi, care au copii. Sunt foarte mulţi care au ajuns la salarii de 500 de lei, chiar de 400, chiar şi de 300 şi ceva de lei” a declarat Adriana Guţă, lider sindical al salariaţilor din Primăria Bistriţa.
Printre cei cărora le scad drastic veniturile sunt şi poliţiştii comunitari.
La un calcul simplu, reducerea cu 25% a veniturilor salariale în Primăria Bistriţa presupune, în decurs de şase luni, economii la bugetul local de peste trei milioane de lei.
Banii vor fi investiţi în reparaţii de şcoli, creşe şi asfaltări de drumuri.
Directorii de şcoli primesc mai multe fonduri
Directorii de şcoli s-au bucurat că mai primesc fonduri de la bugetul local.
Mulţi vor reuşi să termine lucrări începute cu mulţi ani în urmă, aşa încât elevii să nu mai înveţe în şantiere.
"În general, toate şcolile care au cerut fonduri au mari probleme. Electro e o şcoală chiar nefericită, nu mai au unde să-şi desfăşoare cursurile efectiv şi era un imperativ să reuşească să intre în sălile de clasă” a declarat Camelia Tabără.
De cealaltă parte, în prima lună în care vor pleca acasă cu bani mai puţini, sindicaliştii se întreabă dacă sacrificiul salariaţilor din primărie nu a avut cumva un preţ prea mare.
"Sigur că da. Şi investiţiile sunt foarte necesare în municipiul Bistriţa, dar nu cred că asta este soluţia cea mai bună sau nu cred că se va întâmpla ceva spectaculos, să iei din salariile angajaţilor şi să trimiţi banii la investiţii” a declarat Adriana Guţă.
La Bistriţa s-au mai făcut economii de peste două milioane de lei din reducerea cu 20% a Fondului pentru Achiziţii.