Bacteria "ucigaşă" din Germania, nedepistată în România
Autorităţile sanitar-veterinare spun că nu există încă semne de îngrijorare privind apariţia infecţiei cu bacteria E.Coli în România. În Germania, patru persoane au decedat după infectarea cu această bacterie.
Articol de Cristina Grecu, 26 Mai 2011, 19:23
În Germania, autorităţile sanitar-veterinare sunt în alertă, după decesul a patru persoane infectate cu o bacterie E.Coli entero-hemoragică.
Ministerul german al Agriculturii crede că la originea răspândirii bolii ar fi consumul de legume crude.
Comisia Europeană solicită persoanelor care au vizitat recent Germania să fie vigilente în cazul apariţiei simptomelor bolii.
Autorităţile sanitar-veterinare de la Bucureşti spun că nu există deocamdată semne de îngrijorare privind apariţia infecţiei în România şi spun că sunt suficiente, dar necesare totodată, măsuri stricte de igienă din partea consumatorilor.
În Germania, Departamentul federal de luptă împotriva maladiilor susţine că simpla spălare a legumelor nu este suficientă şi recomandă fierberea acestora timp de 10 minute.
Bacteria care a provocat aici infecţiile este mai periculoasă decât alte tipuri de E.Coli.
Vorbim despre bacteria Escheria Coli 0,157 H7.
Se transmite pe cale orală, mai ales în sezonul de vară.
Bacteria E.Coli afectează în principal un sistem imunitar slăbit
"Este un fenotip care are o toxicitate particulară, pentru că toate variantele de E.Coli au capacitatea de a secreta toxine de severitate variabilă. Acesta, despre care vorbim, este un fenotip entero-hemoragic.
"Boala debutează ca o suferinţă digestivă infecţioasă comună, ca o entero-colită, cu dureri abdominale difuze, resimţite ca dureri la stomac sau un abdomen sensibil în general. Manifestarea care în schimb domină tabloul clinic este diareea", a afirmat profesor doctor Gheorghe Bălan de la Institutul de Gastro-Enterologie Iaşi.
Iniţial, apoasă, diareea se transformă ulterior în sangvină, iar la aceste simptome se adaugă febră sau dureri de cap. De aici pot interveni complicaţii, de cele mai multe ori, renale.
De aceea este necesar ca pacientul să se prezinte obligatoriu la spital şi va fi tratat la secţia de boli infecţioase.
"Tratamentul, în primul rând, că se iniţiază numai în condiţii de spital, suspectarea bolii trebuie făcută la primele semne de boală, adică orice eveniment diareic cu debut dureros abdominal, cu febră, cu apariţia, cu atât mai mult, a conţinutului de sânge, trebuie să conducă bolnavul la un serviciu specializat de boli infecţioase", mai spune Gheorghe Bălan.
Spălarea fructelor şi legumelor şi spălarea mâinilor cu apă şi săpun sunt esenţiale pentru prevenirea bolii.
Persoanele care au decedat în Germania erau în vârstă sau aveau alte complicaţii de sănătate, spune doctorul Liviu Rusu, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară.
"După părerea mea, nu cred că avem motive de îngrijorare legate de această situaţie, care este specifică acum în Germania, deoarece această tulpină mai virulentă de E.Coli are efecte într-adevăr devastatoare, pe un organism care este politarat, dar ţine de condiţiile strict locale, mai bine zis, de igiena acelor produse şi de modul în care ele sunt manipulate, în Germania", a spus Liviu Rusu.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară verifică produsele alimentare.
"Autorităţile române controlează în magazin, deci, în general, la retailer, precum şi la producători, deci la cei care le prelucrează, produsele. De asemenea, toţi aceştia, în special cei care prelucrează, au ei propriile lor sisteme de autocontrol.
"De asemenea, noi, ca şi autoritate, deci pe lângă acest control care îl avem pe piaţă, controlăm şi toate intrările, deci tot ce vine din ţări terţe, toate importurile care vin, noi le controlăm. În cazul strict legat de Germania, este delicat să spun că controlăm, pentru că este vorba de schimb intracomunitar", a mai precizat Liviu Rusu.
Există şi un sistem rapid de alertă, prin care produsele contaminate sunt oprite la frontiere.