Avize favorabile pentru miniştrii propuşi în noul cabinet
Pentru unii miniştri aceste audieri au trecut destul de repede, însă opoziţia a făcut dificilă audierea pentru alţii.
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Martie 2014, 13:22
Audieri-maraton în această dimineaţă în comisiile parlamentare şi avize pozitive pentru toţi cei care au fost audiaţi până acum, majoritatea din cei 17 propuşi să preia portofolii în noul cabinet Ponta sau care schimbă ministerul.
Gabriel Oprea urmează să preia, pe lângă funcţia de vice-premier deţinută, şi Ministerul Internelor, unde a asigurat interimatul în ultimele săptămâni.
Vicepremier devine, alături de Liviu Dragnea, şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin, precum şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR - proaspăt cooptat la guvernare. Kelemen Hunor va fi şi ministru al culturii.
Dintre vechii membri ai guvernului schimbă ministere: Constantin Niţă, de la Energie la Economie, Nicolae Bănicioiu, de la Tineret şi Sport la Sănătate, Rovana Plumb, de la Mediu la Muncă, Dan Şova, de la Proiecte de Infrastructură la Transport şi Doina Pană, de la Dialog social la Ape şi Păduri.
Pentru unii miniştri aceste audieri au trecut destul de repede, însă opoziţia a făcut dificilă audierea pentru alţii.
Spre exemplu au fost multe discuţii în Comisiile reunite pentru Muncă, acolo unde opoziţia a fost interesată de programul Rovanei Plumb, propusă pentru Ministerul Muncii, dar şi de cel al Aureliei Cristea, propusă pentru Dialog Social.
Mai mult, liberalii au cerut oprirea audierilor. Deputatul PNL, Cristina Pocora, spunea că, în cazul unor miniştri, ar trebui aplicată procedura remanierii, adică aceştia să se prezinte la Cotroceni şi nu în faţa parlamentarilor.
Bogdan Stanoevici, propus pentru portofoliul românilor de pretutindeni, a fost şi el pus în dificultate de întrebările opoziţiei şi spunea presei că îl recomandă talentul şi istoria.
Spre deosebire de aceştia, Gabriela Szabo, propusă pentru sport, a avut parte de o audiere scurtă, lejeră, în care i-au fost adresate mai mult sfaturi şi laude decât întrebări.
Pe de altă parte, Kelemen Hunor, Cultură, şi Attila Korodi, Mediu, au avut şi ei audieri destul de lungi.
Programul de guvernare, "nu se schimbă"
De dimineaţă, la Radio România Actualităţi, premierul Victor Ponta dădea din nou asigurări că programul de guvernare cu care fosta Uniune Social Liberală a câştigat alegerile nu se schimbă după ieşirea de la guvernare a liberalilor şi formarea unei noi majorităţi - PSD, UNPR, PC şi UDMR.
În ce măsură se acordează condiţiile acceptate la ultimele negocieri - cu priorităţile anunţate la momentul USL, din cât s-a văzut azi la audieri?
Având în vedere că a fost propus pentru Cultură, dar şi ca vicepremier, Kelemen Hunor spunea că proiectele sale nu modifică deloc schema anterioară.
În schimb, el nu pare mulţumit de buget şi cerea de pe acum o rectificare.
"Suma nu este mare, trei milioane de lei sau nici măcar, în care intră şi târgurile de carte, asumate de Ministerul Culturii, o grămadă de proiecte importante. Programele pornite până la jumătatea anului pot fi susţinute din acest buget. Am avut discuţii cu premierul şi i-am spus că trebuie să căutăm o soluţie pentru rectificare pozitivă la Ministerul Culturii. Nu poţi să ţii tot sistemul cultural în 0.09% din PIB", a spus Kelemen Hunor.
Acesta mai vorbea de două proiecte controversate: Roşia Montană, despre care şi colegul său, Attila Korodi, spunea că este un subiect închis de parlamentari.
Al doilea proiect, comasarea Muzeului Ţăranului cu cel al Satului, unde Kelemen Hunor nu era de acord, spre bucuria opoziţiei.
Un alt ministru chestionat destul de mult a fost Rovana Plumb, propusă pentru Muncă.
Ea îşi doreşte modificarea legislaţiei muncii, scăderea şomajului în rândul tinerilor, reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie şi reducerea sărăciei.
La acest ultim obiectiv, presa a întrebat ce înseamnă o persoană săracă şi Rovana Plumb a reuşit cu greu să specifice limita venitului de 350 de lei pe persoană.