Autorităţile nu recomandă folosirea apei potabile la udatul grădinilor
Hidrologii şi reprezentanţi ai statului nu recomandă folosirea apei potabile pentru udatul grădinilor sau umplerea unor bazine sau piscine.
Articol de , 06 Iulie 2022, 13:24
Realizator: Nicoleta Turcu - Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte mari au determinat autorităţile să lanseze un apel la responsabilitate. Este nevoie să avem grijă de rezervele actuale de apă şi să avem un consum raţional. Hidrologii şi reprezentanţi ai statului subliniază că prioritatea este asigurarea apei de băut şi nu recomandă folosirea apei potabile pentru udatul grădinilor sau umplerea unor bazine sau piscine. Invitată la "Apel matinal", la Radio România Actualităţi, Ana-Maria Agiu, specialist relaţii publice la Administraţia Naţională "Apele Române", a explicat care este situaţia în acest moment şi care sunt estimările hidrologilor.
Ana-Maria Agiu: În acest moment avem o rezervă de 3,45 miliarde de metri cubi de apă disponibilă în cele 40 de lacuri de acumulare administrate de ANAR și de Hidroelectrica. Această rezervă poate asigura, în acest moment, necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii, necesar care este disponibil din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Însă, așa cum arată prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, vorbim, pe de-o parte, de un debit mediu lunar al Dunării care este foarte scăzut, de 3.000 de metri cubi pe secundă, la care se adaugă un aport scăzut al debitelor medii lunare în lacurile interioare și o tendință de scădere a aportului de precipitații. Din acest motiv, estimăm faptul că la sfârșitul lunii iulie coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare va scădea de la 82%, cât este în prezent, la 68%.