Autorităţile monitorizează calitatea apelor Dunării
Autorităţile române analizează probele din Dunăre pentru a stabili dacă există poluare cu reziduuri toxice provenite de la accidentul ecologic din Ungaria.
08 Octombrie 2010, 08:33
Autorităţile din Mehedinţi au decis să fie prelevate probe de apă, din trei în trei ore, în sectorul Baziaş, la intrarea fluviului în ţară.
Directorul Apelor române, filiala Mehedinţi, Adrian Drăghici, spune că în momentul de faţă cooperarea cu partea sârbă este esenţială.
"În momentul în care va intra în Serbia aşa-zisa undă de poluare, atunci, vom acţiona şi noi în conformitate cu informaţiile care le vom avea din Serbia. În cazul în care nu vom avea nici o informaţie, aşa cum este în momentul de faţă, vom face analiză completă la apă.
"În momentul în care există cel mai mic semn că ar putea exista poluare la prizele de apă ce alimentează sisteme centralizate cu apă, locuitori şi comunităţi, atunci, se va ajunge la sistarea alimentării cu apă pe o perioadă de câteva zile, până când analizele ies în limitele parametrilor normali", a spus Adrian Drăghici.
Din informaţiile obţinute până acum de la ministerul mediului şi de la administraţia zonală Apele Române, sunt şanse mari ca România să nu fie afectată de unda de poluare venită din Ungaria, mai spune Adrian Drăghici.
Aceasta, şi datorită faptului că Dunărea are în acestă perioadă un debit peste media anuală a lunii octombrie, astfel încât cantitatea mare de apă ar putea neutraliza efectele substanţelor chimice prin diluţie.
Ungaria a cerut asistenţă tehnică pentru combaterea poluării
Ungaria a activat mecanismul european pentru protecţie civilă, din care fac parte 31 de state şi a cerut asistenţă tehnică pentru combaterea poluării cu reziduuri toxice în urma accidentului de mediu de la începutul săptămânii, informează corespondentul Radio România, Emil Groza.
Valul de nămol roşu scăpat luni din bazinul de depozitare al unei fabrici de alumină a ajuns în Dunăre şi autoritatile ungare monitorizează în permanenţă calitatea apelor.
Direcţia de mediu din vestul Ungariei a anunţat aseară un nivel în scădere al pH-ului în fluviu, ce nu mai reprezintă o ameninţare.
Autorităţile ungare monitorizează în permanenţă calitatea apelor după ce ieri poluarea înregistrată pe mai multe râuri în urma accidentului ecologic de la începutul săptămânii a ajuns în Dunăre.
Specialiştii spun că măsurile luate în ultimele zile de-a lungul apelor curgătoare, când au fost vărsate în albii mari cantităţi de ghips şi diverse substanţe de decontaminare au dus la reducerea continuă a efectului alcalin al elementelor poluante.
Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Greenpeace Ungaria, Marton Vay, a declarat pentru Radio România că o astfel de catastrofă nu s-a mai înregistrat în această ţară şi că este greu de estimat cât ar putea dura remedierea problemeleoor cauzate de nămolul revărsat.
"Ceea ce este sigur este că printre cele mai grave urmări ale acestei catastrofe este ce se infiltrează în sol şi ceea ce poate fi purtat de vânt din nămolul care se usucă şi nu poluarea râurilor pentru că am văzut în 2000 că se pot regenera", a spus Marton Vay.