Autoritățile au în atenție mai multe campanii de informare pentru pregătirea cetățenilor și a instituțiilor care trebuie să reacționeze adecvat în cazul producerii de cutremure
Autoritățile au în atenție mai multe campanii de informare pentru pregătirea cetățenilor și a instituțiilor care trebuie să reacționeze adecvat în cazul producerii de cutremure.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Februarie 2023, 08:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Autoritățile au în atenție mai multe campanii de informare pentru pregătirea cetățenilor și a instituțiilor care trebuie să reacționeze adecvat în cazul producerii de cutremure. Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a transmis că, până în prezent, au fost încheiate circa 170 de contracte în vederea consolidării a 240 de clădiri din zone expuse riscului seismic, cu ajutorul finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență. El susține că autoritățile locale trebuie să se implice mai mult în programul de consolidări, să întocmească mai rapid documentațiile și să explice asociațiilor de proprietari că lucrările sunt finanțate integral de către stat.
Cu detalii, reporterul RRA Petruța Obrejan: ”Legislația privind consolidarea de risc seismic a clădirilor a fost modificată anul trecut, iar Ministerul Dezvoltării, pe lângă proiectul de lege și normele metodologice aferente, vine și cu un program de investiții nou, spunea ministrul Cseke Attila, un program multianual care va dispune de finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat. Ministrlu a explicat că atitudinea statului s-a schimbat prin noua legislaţie, iar scopul programului este acela de a ocroti viața oamenilor, de a reduce riscul de afectare a vieții persoanei fizice, indiferent de forma de proprietate pe care o deține într-o clădire.
Cseke Attila: ”Adică, dacă avem un bloc de locuințe cu cincisprezece apartamente, toate sunt în proprietate privată a persoanelor fizice, statul se angajează prin acest program de investiții să aloce sume financiare pentru a consolida acea clădire, indiferent că este vorba despre o proprietate privată. Sumele sunt nerambursabile. Sigur, se instituie o interdicție de vânzare pe douăzeci și cinci de ani. În al treilea rând, acest program introduce în clădirile eligibile și clădirile din categoria de risc seismic 2, respectiv, s-au introdus clădirile publice ca fiind clădiri eligibile pentru finanțare din bugetul de stat.”
Ministrul Cseke Attila a explicat că sunt mai multe programe prin care statul finanțează consolidarea clădirilor cu risc seismic, precizând că numai prin PNRR se vor aloca cinci sute cincizeci și cinci de milioane de euro.
Cseke Attila: ”Din această sumă, la momentul actual, la ziua de care discutăm, avem contractați, deci, contracte semnate pentru patru sute patruzeci și unu de milioane de euro, contractare care au început anul trecut în iunie 2022. Vorbim de două sute treizeci și opt de clădiri care au finanțare asigurată pentru consolidare de risc seismic. Până la 15 martie vom contracta întreaga sumă, deci, și diferența până la cinci sute cincizeci și cinci de milioane de euro. În ceea ce privește programul pe bugetul de stat, avem astăzi în platformă două sute nouăzeci de solicitări de finanțări, din care o sută treizeci sunt pentru blocuri și de locuințe și o sută șaizeci sunt pentru clădiri publice.”
În contextul recentelor cutremure din zona Olteniei, șeful Executivului, Nicolae Ciucă, a anunțat la rândul său că începând de mâine se va forma un grup interministerial de lucru care va urmări în principal prevenirea, pregătirea și răspunsul instituțiilor în situații de urgență. El a explicat că o atenție specială va fi acordată infrastructurii școlare, aflată în situație de risc seismic.
Nicolae Ciucă: ”Avem șaptezeci de școli care se reabilitează printr-un program finanțat de către Banca Mondială, dar avem de asemenea o sută optsprezece școli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste școli să intre în reabilitare imediat.”
Pe de altă parte, de la începutul săptămânii viitoare campania "Nu tremur la cutremur" va fi reluată pe treizeci de posturi de televiziune, spunea la rândul său secretarul de stat Raed Arafat. Prin această campanie vor fi transmise informații despre modul în care populația trebuie să reacționeze în cazul unui seism. De asemenea, alte informații folositoare vor putea fi regăsite și pe platforma "Fii pregătit".”