AUDIO/INTEGRAL Programul de guvernare "a fost schimbat în puncte sensibile"
La ceremonia de învestire a cabinetului Tudose, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat coaliţia PSD-ALDE că "nu a ştiut să guverneze".
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2017, 19:14
În discursul rostit după ceremonia de învestire a cabinetului Tudose, preşedintele Iohannis a declarat că programul de guvernare prezentat în parlament "a fost schimbat în puncte sensibile" şi că acesta nu mai este cel cu care PSD şi ALDE, formaţiunile membre ale alianţei de guvernare, s-au prezentat în alegri.
Preşedintele a precizat că este dreptul partidelor să adopte ce program de guvernare doresc atât timp cât acesta e votat în parlament, dar a atras atenţia în mai multe rânduri că guvernul trebuie să fie foarte atent la "predictibilitatea fiscală".
El a spus că se referă la majorări şi introduceri de taxe şi impozite, apărute în noul program de guvernare, imediat după ce legea privind salarizarea bugetară a fost promulgată şi după ce alte taxe au fost reduse sau eliminate.
"Un astfel de comportament nu se incadreaza in ceea ce se numeste predictibilitate fiscal-bugetara", a spus preşedintele Iohannis, care a mai cerut membrilor guvernului "să termine cu ţopăiala fiscal-bugetara".
AUDIO: Radio România Actualităţi a transmis în direct discursul preşedintelui.
PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS:
Dle preşedinte al Senatului, dle preşedinte al Camerei Deputaţilor, dle preşedinte al Curţii Constituţionale, onorată asistenţă, bine aţi venit. Dle prim ministru Tudose, onoraţi membri ai guvernului, vă felicit pentru învestitură şi vă doresc mult succes. Noi, românii, şi dvs avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD-ALDE, după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţiei PSD - ALDE ar putea suna "aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi".
Că a fost vina sau că este vina fostului prim ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care probabil aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie. Dar faptele rămân şi dovadă că această formulă scurtă de concluzie este adevărată este chiar moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul guvern, şi asta o noutate europeană. Fostul guvern nu va rămane în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alţii care au avut mandate mai scurte şi după părerea mea fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita OUG 13, iar coaliţia PSD -ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul guvern. Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliţia cu un nou guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite; după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunţă contramăsuri.
Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţă românilor cu argumentul că acest progam de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în parlament şi dacă obţine votul de învestitură, guvernul se va apuca de treabă, dar în şase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal-bugetară.
Un astfel de comportament guvernamental cu siguranţă induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu ştim, nu am văzut astfel de calcule, dar stimaţi PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate. Domnule prim-ministru, onoraţi membri ai guvernului, fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel, încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu îmi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13.
Dle prim ministru, onoraţi membri ai guvernului, vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din UE.
Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dvs vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată, succes!