Atragerea fondurilor comunitare, o prioritate
În perioada 2007- 2014, România a reuşit să atragă 17 miliarde de euro şi a pierdut doar două miliarde din banii pe care îi avea la dispoziţie de la Uniunea Europeană.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Mai 2017, 06:57
În România au fost create în ultimii zece ani peste 50 de mii de locuri de muncă datorită fondurilor europene din care au fost finanţate construcţia şi reparaţia a numeroase şcoli şi drumuri, a declarat luni la Bucureşti, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.
Ea a mai spus că în perioada 2007- 2014, România a reuşit să atragă 17 miliarde de euro şi a pierdut doar două miliarde din banii pe care îi avea la dispoziţie de la Uniunea Europeană.
Însă, în anul 2017, România nu a reuşit să cheltuie niciun ban din fondurile de dezvoltare regională şi de coeziune, astfel încât anul în curs devine crucial - a avertizat Corina Creţu.
Corina Creţu: "Ne aflăm la jumătatea exerciţiului financiar în anul 2017, cele 23 de miliarde de euro alocate în anul 2014- 2020 ar fi putut fi accesate.
În ceea ce priveşte fondurile pe care eu le gestionez, fondurile de dezvoltare regionale şi fondurile de coeziune, la zero la sută.
Acest lucru mă îngrijorează.
Am înţeles că au fost trimise toate documentaţiile către Curtea de Audit pentru acreditarea instituţiilor de gestionare şi control, fără de care instituţiile româneşti nu vor trimite facturi, iar noi nu putem face plăţi."
Vicepremierul Sevil Shhaideh estimează că de la 1 iulie autorităţile române vor putea începe rambursarea de sume de la Comisia Europeană, în condiţiile în care până la 30 aprilie au fost depuse documentele pentru desemnarea tuturor autorităţilor de management pentru proiectele finanţate cu fonduri europene.
La întâlnirea pe care a avut-o luni cu comisarul european Corina Creţu, vicepremierul Sevil Shhaideh a reiterat că guvernul din care face parte vrea să aducă în România, până la sfârşitul anului, 5,2 miliarde de euro din fonduri comunitare.