Atragerea de fonduri europene rămâne un obiectiv prioritar
Atragerea de fonduri europene rămâne un obiectiv prioritar şi pe perioada în care România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
08 Ianuarie 2019, 18:37
România a ajuns aproape de media Uniunii Europene, în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor pentru perioada 2017-2018. Cele 8 miliarde de euro încasate au reprezentat investiţii de care beneficiază milioane de români, autorităţile locale şi mediul de afaceri - a precizat, astăzi, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb. Petruţa Obrejan a urmărit declaraţiile şi transmite:
Reporter RRA Petruţa Obreja:
"Atragerea de fonduri europene rămâne un obiectiv prioritar şi pe perioada în care România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene - a precizat, la Palatul Victoria, ministrul Rovana Plumb".
Rovana Plumb:
"Vom face tot posibilul ca, prin politicile promovate în mandatul de 6 luni la preşedinţie, toate statele membre şi, desigur, şi România să poată avea o dezvoltare durabilă, să aibă o dezvoltare pe termen lung".
Reporter:
"Rovana Plumb a mai spus că pe perioada preşedinţiei rotative, Ministerul Fondurilor Europene va gestiona pachetul de coeziune, practic baza legislativă care va permite absorbţia şi atragerea de fonduri europene după anul 2020".
Rovana Plumb:
"Vom face în aşa fel încât acest pachet pe coeziune să poată să fie avansat, pentru a putea asigura banii necesari pentru dezvoltarea şi pentru bunul trai al fiecăruia dintre cetăţenii europeni. Sigur că mandatul nostru este acela de a fi un facilitator de consens, dar, în acelaşi timp, de a avea ambiţia, sigur, depinzând şi de ambiţia fiecărui stat membru, de a avansa cu acest pachet pe coeziune".
Ţara noastră are prevăzută în propunerea Comisiei Europene o alocare pe politica de coeziune pentru perioada 2021 - 2027, de 31 miliarde de euro, cu 8% mai mult faţă de intervalul 2014 - 2020 - spune comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Ea a scris, astăzi, pe o reţea de socializare, că pentru perioada post 2020, Comisia a transmis Parlamentului cea mai mare propunere de alocare pentru politica de coeziune de până acum - un total de 373 de miliarde de euro pentru întreaga Uniune Europeană. Corina Creţu speră ca bugetul să fie adoptat pe perioada preşedinţiei române, astfel încât banii să poată fi folosiţi de către statele membre încă de la 1 ianuarie 2021 pentru proiecte de calitate care să reducă decalajele şi inegalităţile dintre statele membre şi, de asemenea, care să îmbunătăţească şi calitatea vieţii europenilor.