Atmosfera medievală, reînviată la Festivalul de la Suceava
Bubuitul salvelor de tun, zăngănitul săbiilor cavalerilor şi râsetele domniţelor se vor auzi din nou în Cetatea de Scaun a Sucevei, în timpul Festivalului medieval de la Suceava.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 12 August 2011, 10:22
După ce anul trecut organizarea acestui eveniment a fost anulată din cauza inundaţiilor, ediţia din 2011 a manifestării are loc în perioada 11-14 august.
Manifestările cultural artistice vor transforma cetatea de scaun a lui Ştefan cel Mare în
principalul punct de atracţie din municipiu în perioada desfăşurării festivalului.
Programul din acest an include spectacole medievale, turniruri, teatru pentru copii, precum şi un concert al trupei Hara.
Joi, 11 august, va fi organizată o paradă medievală, din cartierul Obcini şi până la cetatea de scaun a Sucevei, iar sâmbătă, 13 august, va fi organizat concursul de supravieţuire "O noapte în cetate”.
Pentru acest eveniment s-au alocat, două miliarde de lei vechi. Un miliard provine de la primăria Suceava, iar celălalt miliard de la Muzeul Bucovinei.
Festivalul de artă medievală de la Suceava este unul inedit prin momentele de istorie locală.
"Avem pregătite surprize şi pentru ediţia din această vară. Momentele de la ediţiile trecute dar şi din vara lui 2011 sunt inspirate din documente medievale studiate de către specialiştii noştri", a precizat Constantin Emil Ursu, directorul muzeului Bucovinei.
Cea de-a V-a ediţie a Festivalului de artă medievală organizat în cetatea de scaun a Sucevei a început joi după-amiază, cu un recital extraordinar de poezie al Maiei Morgenstern, urmat de un concert de muzică medievală susţinut de formaţia No`Mads şi de concertul trupei Hara.
Primarul Sucevei, Ioan Lungu, a spus că acesta este cel mai important eveniment cultural care face parte şi din strategia turistică a oraşului şi a judeţului Suceava şi a amintiti printre altele că cetatea de scaun a Sucevei este în plin program de consolidare şi restaurare urmând ca după finalizarea lucrărilor festivalul de artă medievală să devină de importanţă naţională.