Asociația de Luptă împotriva bolii Parkinson: "Instalația din Lalele"
Asociatia de luptă impotriva bolii Parkinson a lansat " instalația de lalele" ansamblu senzorial unic in Romania care marchează luna de luptă impotriva bolii Parkinson.
Articol de Adriana Turea, 18 Aprilie 2016, 15:23
Asociatia de luptă impotriva bolii Parkinson a lansat " instalația de lalele" ansamblu senzorial unic in Romania care marchează luna de luptă impotriva bolii parkinson.
Instalatia va fi expusa pana duminica 24 aprilie in pasajul pietonal de la Universitate.
Fiecare dintre cele şapte lalele care alcătuiesc instalaţia prezintă un tremor redat atât fizic, cât şi prin intermediul luminii.
Atunci când lalelele sunt atinse, tremurul încetează şi lalelele emit un mesaj sonor de mulţumire.
In Romania sunt 72 000 de pacienti cu boala Parkinson.
Boala este cea de a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa si este de obicei diagnosticata in intervalul de varsta 50-70 de ani.
Totodata, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, profesor doctor Ovidiu Bajenaru precizeaza ca:
"Parkinson este o boală cu potenţial invalidant, a cărei caracteristică majoră este progresivitatea. Odată apărută boala, trebuie să facem toate eforturile pentru ameliorarea calităţii vieţii pacientului. În cazul bolii Parkinson sunt importante simptomele motorii, dar mai ales foarte multe tulburări non-motorii şi comorbidităţi care apar (disfuncţii ale tractului digestiv, cardiovasculare, depresii, tulburări de somn, deteriorare cognitivă cu evoluţie până în stadiul de demenţă). Având în vedere că profilul pacienţilor este foarte heterogen atât fizic, cât şi psihologic, terapia nu poate fi aceeaşi în toate stadiile bolii şi trebuie adaptată fiecărui pacient în parte. Deşi tratamentele au evoluat foarte mult în ultimii ani, în acest moment nu există terapii pentru oprirea din evoluţie a acestei boli, ci doar tratamente care ajută la redobândirea mobilităţii şi a calităţii vieţii"
Instalaţia, realizată la iniţiativa Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, are ca scop creşterea notorietăţii bolii Parkinson, a adresabilităţii către medicul neurolog şi înlăturarea stigmatizării pacienţilor.