Asistenţa, substitut la detenţia pentru consum de droguri
Zeci de tineri au fost reabilitaţi prin înscrierea într-un program, ce are ca scop evitarea arestării preventive sau a condamnării la închisoare în cazul consumatorilor de droguri care săvârşesc infracţiuni.
Articol de Daniela Vasilescu, 28 Martie 2012, 19:30
A trimite un dependent de droguri, la închisoare, nu contribuie la vindecarea bolii.
Aceasta este concluzia, la care au ajuns instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii consumului de droguri, în România, după derularea unui program de doi ani, realizat împreună cu autorităţile olandeze.
Alternativa, la sancţiunea cu închisoarea, pentru cei care au comis infracţiuni minore, ca să-şi procure drogurile, a fost includerea într-un program de asistenţă, menit să-i ajute să renunţe la dependenţă.
Pentru aceasta, magistraţi, medici, psihologi şi asistenţi socialei au colaborat la proiectul, prin care zeci de tineri au fost reabilitaţi şi integraţi în comunitate.
Evitarea măsurii de arestare preventivă sau a condamnării, în cazul consumatorilor de droguri, care săvârşesc infracţiuni, şi înlocuirea acestora, cu includerea în programele de asistenţă medicală, va ajuta la integrarea, mult mai uşor, în societate, a consumatorilor de droguri, şi va reduce costurile autorităţilor.
"Este absolut necesar chiar să facem totul pentru reabilitarea lor. Pe de o parte, se câştigă timp în reabilitarea lor cât mai precoce şi chiar şi toate eforturile financiare sunt, din punctul meu de vedere, mult mai mici decât în detenţie.
"Persoana respectivă este în tratament, are şi suportul social, nu mai este nevoită să procure acest drog. Deci, este scos un pic din circuitul de atracţie de a consuma droguri", a declarat Simion Lăudatu, comisar şef în cadrul Centrului de reţinere şi arestare numărul 1.
Penitenciarul, ultima soluţie pentru tratarea unui consumator de droguri
Asigurarea tratamentului dependenţilor de droguri în centrele de asistenţă ar avea un impact mai mare asupra acestora, consideră medicul Carmen Şaptelei.
"Sunt convinsă că ar fi un mare avantaj asigurarea tratamentului pentru consumatorii de droguri în comunitate. Penitenciarul ar trebui să fie ultima soluţie pentru a trata un consumator de droguri", a spus medicul.
Dacă în mod tradiţional consumatorii de droguri erau deferiţi sistemului de justiţie penală, cu timpul s-a ajuns la concluzia că închisoarea nu constituie cea mai eficientă soluţie, fiind propuse alternative.
Agenţia Naţională Antidrog împreună cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi alţi parteneri au anunţat încheierea unui program care a fost derulat pe o perioadă de doi ani.
Proiectul a avut ca scop crearea unui sistem integrat de reabilitare pentru consumatorii de droguri care au săvârşit fapte penale şi care beneficiază de alternativă la pedeapsa cu închisoarea prin includerea într-un program de asistenţă integrată.
Proiectul s-a derulat în Bucureşti, fiind deschise două birouri de asietenţă medicală, în sectoarele trei şi cinci, pentru dependenţii de droguri.