Aşezare neolitică, pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăştie
Arheologii au descoperit, între altele, un fragment ceramic pe care sunt inscripţionate câteva semne ciudate despre care specialiştii spun că se aseamănă unei scrieri.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 31 Octombrie 2012, 16:30
Specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au făcut publice miercuri, date despre o altă descoperire arheologică făcută în urma săpăturilor preventive efectuate pe tronsonul autostrăzii Sibiu-Orăştie.
Este vorba despre una dintre cele mai bine păstrate aşezări din neoliticul timpuriu, cultura Starcevo-Criş, datând de acum 8.000 de ani.
Ea a fost descoperită la o mare adâncime, în apropierea localităţii Miercurea Sibiului, iar din sit au fost scoase la suprafaţă zeci de mii de fragmente ceramice printre care şi un lot impresionant de ceramică pictată.
Surpriza arheologilor a fost descoperirea unui fragment ceramic pe care sunt inscripţionate câteva semne ciudate, despre care specialiştii spun că nu sunt doar simple ornamente ci un sistem ordonat de semne, asemenea unei scrieri.
Deocamdată specialiştii sibieni nu se aventurează să lanseze o astfel de ipoteză, dar spun că cercetările lor vor continua.
Ciobul ceramic cu semne ciudate, descoperit lângă Miercurea Sibiului, este mai vechi şi decât tăbliţele de la Tărtăria.
Cea mai veche scriere cunoscută până acum este cea proto-sumeriană şi datează din anii 3500 î.c., adică cu aproximativ 2500 de ani după perioada din care provine acest fragment ceramic descoperit în judeţul Sibiu.