Arestări în dosarul de mită privind vânzarea de energie
Tribunalul Bucureşti a decis arestarea pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean şi a lui Ioan Mihăilă acuzaţi într-un dosar de corupţie privind darea şi luarea de mită.
Articol de Radiojurnal, 24 Octombrie 2013, 17:59
Tribunalul Bucureşti a decis, joi, să accepte propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean şi a lui Ioan Mihăilă, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti.
Cei doi sunt acuzaţi într-un dosar de corupţie privind darea şi luarea de mită în procesul de vânzare de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, este acuzat de dare de mită.
Eugen Brădean, director în cadrul Hidroelectrica, este la rândul lui acuzat de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.
Conform anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România.
"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA.
"Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenşa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice", mai arată DNA.
SRI a fost implicat în anchetă
Procurorii anticorupţie precizează că, potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.
Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan.
Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen, mai precizează anchetatorii.
În această anchetă, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.