Apel pentru respectarea independenţei justiţiei
Preşedintele CSM Adrian Bordea a cerut clasei politice să nu considere justiţia un obiect al luptei electorale într-un an cu alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Ianuarie 2014, 18:54
Preşedintele recent ales al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a făcut apel pentru respectarea independenţei justiţiei, le-a cerut magistraţilor să reziste oricăror ingerinţe şi a spus că CSM nu-i va proteja pe cei care încalcă legea.
De asemenea, Adrian Bordea a cerut clasei politice să nu considere justiţia un obiect al luptei electorale într-un an cu două rânduri de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale.
Apelul şefului CSM apare în contextul prezenţei la Bucureşti a subsecretarului de stat american Victoria Nuland care şi-a propus să discute cu autorităţile române despre consolidarea statului de drept.
Comunicatul Departamentului american de stat care anunţa vizita Victoriei Nuland la Bucureşti menţiona că e vorba de un turneu în Europa şi că la Bucureşti Victoria Nuland va discuta inclusiv despre statul de drept.
Subsecretarul de stat american, întrevederi cu Traian Băsescu şi ministrul de externe
Turneul Victoriei Nuland are loc la patru luni de când aceasta a preluat postul de adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia.
Victoria Nuland este diplomat de carieră şi a mai avut funcţii de conducere în perioade în care Partidul Democrat a asigurat administraţia americană.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a explicat că interesul american pentru chestiunea statului de drept trebuie înţeles în contextul parteneriatului cu România în cadrul NATO.
Titus Corlăţean a precizat că nu pot exista semne de întrebare în ce priveşte angajamentul României de respectare a statului de drept, dar că autorităţile române sunt gata să ofere orice lămuriri ar fi nevoie.
"Dacă există lucruri de clarificat, ăsta e un foarte bun prilej, discutând direct aceste aspecte încă o dată, nu prin intermediul presei, nu văzând tot felul de exagerări sau denaturări. Da, există interes din partea părţii americane pentru acest aspect specific.
"E normal, până la urmă, pentru că România este un aliat extrem de serios, extrem de solid şi interesează Statele Unite ce se întâmplă în România, dar asta nu pune în niciun caz sub semnul întrebării o relaţie de cooperare excepţională care există între Bucureşti şi Washington", a spus ministrul de externe.
Victoria Nuland urmează să se întâlnească la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu şi mâine dimineaţă cu ministrul Titus Corlăţean, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Vizita Victoriei Nuland, "legată de acţiunile USL"
Opoziţia consideră că vizita oficialului american demonstrează că Washingtonul este îngrijorat de situaţia din România.
Prim vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, a declarat că vizita Victoriei Nuland este legată de acţiunile USL.
"Vizita în sine, legată strict de acest subiect, funcţionarea statului de drept, este un blam pentru guvernul Ponta şi pentru domnul Crin Antonescu, pentru că amândoi au aplicat de-alungul timpului lovituri demolatoare atât statului de drept cât şi funcţionării justiţiei din România. Efectul imediat şi previzibil al acestei vizite este în general scăderea încrederii faţă de guvernul României, scăderea încrederii în România ca ţară sigură pentru investiţii", a afirmat Cătălin Predoiu.
Respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei vor fi temele de discuţie săptămâna viitoare între reprezentanţii ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi conducerea CSM.
Noul preşedinte al CSM, judecătorul Adrian Bordea, a anunţat că şi alte ambasade doresc să discute cu conducerea CSM.
Ambasada Marii Britanii a precizat pentru Radio România că potrivit protocolului, diplomaţii britanici de la Bucureşti se întâlnesc în fiecare an cu noua conducere a CSM şi deci şi anul acesta va avea loc o întrevedere, iar detaliile urmează să fie stabilite în perioada următoare.