Apel matinal - Invitat: ministrul turismului, Mircea-Titus Dobre
Interviu cu ministrul turismului, Mircea-Titus Dobre.
Articol de Cătălin Cîrnu, 10 Ianuarie 2018, 09:21
Peste o sută de agenţii de turism, mai exact 107, au rămas anul trecut fără licenţă de funcţionare, acestea fiind retrase de Ministerul Turismului. Culmea, pe listă se regăsesc şi firme pentru care licenţa de funcţionare abia fusese eliberată în 2016.
A fost un an 2017 marcat de dispariţia de pe piaţă a unor agenţii cu nume sonore, iar invitat la "Apel matinal" este în această dimineaţă ministrul turismului, domnul Mircea-Titus Dobre. Bună dimineaţa!
Mircea-Titus Dobre: Bună dimineaţa!
Realizator: Ascultându-l pe Julio Iglesias, mă încearcă o curiozitate, unde v-aţi petrecut vacanţa de sărbători de iarnă?
Mircea-Titus Dobre: În Maramureş.
Realizator: Da. Iar acum trecem la întrebările pe care vi le-am pregătit. Este perioada rezervărilor de tip Early Booking, ştim bine ce s-a întâmplat anul trecut, aş vrea să ştiu, dle ministru, dacă în aceste condiţii oricare dintre noi poate merge liniştit la o agenţie de turism şi să îşi facă o rezervare pentru la vară.
Mircea-Titus Dobre: Da, bineînţeles. Asta nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani vizavi de falimentul sau intrarea în insolvenţă a unor companii care deţin licenţă ca agenţie de turism nu înseamnă că nu se pot duce cetăţenii în vacanţă, dar trebuie să menţionăm nişte lucruri, şi anume, ca fiecare cetăţean care se duce să îşi achiziţioneze o vacanţă, că este Early Booking, că vrea să plece de azi pe mâine sau oricând, trebuie să verifice anumite lucruri, şi anume: să verifice dacă are licenţa eliberată de Ministerul Turismului şi este în termen, dacă are poliţă de asigurare, pentru că momentan vorbim de o poliţă de asigurare şi este, bineînţeles, în termen, că mai sunt anumite agenţii care primesc contravenţie datorită faptului că nu le arată în sediu în faţa clienţilor, şi, bineînţeles, se poate interesa de un istoric.
Că de toate acestea se pot interesa cetăţenii chiar şi la Ministerul Turismului, pentru că de aceea avem o direcţie de autorizare şi o direcţie de control, avem un telefon la care toată lumea poate, toţi cetăţenii pot suna, şi atunci într-adevăr orice informaţie este binevenită pentru fiecare cetăţean, ca să ştie că se duce în siguranţă în vacanţă.
Realizator: Până la urmă este vorba de încredere, dar pentru cei care încă nu ştiu, aţi anunţat anul trecut că aveţi în intenţie de a înfiinţa, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, un fond de garantare a pachetelor turistice. În ce stadiu se găseşte acest proiect?
Mircea-Titus Dobre: Legea este aprobată, este promulgată, este publicată în Monitorul Oficial. În acest moment se lucrează la normele de aplicare a legii respective, în aşa fel încât până la sfârşitul lunii acesteia, cel târziu începutul lunii februarie, acest fond de garantare să fie funcţional şi toate agenţiile nou înfiinţate vor începe să intre în acest fond de garantare, iar acelora care le expiră poliţa de asigurare să intre în acest fond de garantare, pentru că va fi singura metodă de garantare a pachetelor de servicii turistice, dar va fi creat şi un fond de repatriere, în caz că vom avea iarăşi vreo surpriză mai puţin plăcută în ceea ce priveşte activitatea uneia sau a mai multor agenţii de turism.
Realizator: Concret, cum va funcţiona, pentru un eventual turist păgubit?
Mircea-Titus Dobre: Bineînţeles, în metodologia şi normele de aplicare acolo vor fi şi paşii în care cetăţenii vor fi informaţi şi vom face inclusiv o informare publică vizavi de metoda de despăgubire, dar, în principiu, orice cetăţean va veni la Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, pentru că la FNGCIMM se va desfăşura activitatea acestui fond, de aceea se lucrează împreună pentru norme cu Ministerul Finanţelor Publice, şi acolo îşi va depune o documentaţie, dovada că s-a dus în vacanţă cu agenţia X sau Y, şi documentele care sunt necesare, da, factură, achitare, în caz că agenţia respectivă nu îi plăteşte contravaloarea excursiei pe care nu a făcut-o.
Realizator: Suntem în vacanţa de iarnă, mai cu seamă pentru cei mici, lipseşte zăpada, în general, în ţară, dar îmi amintesc de acea idee pe care aţi lansat-o privind cel mai mare domeniu schiabil, în Munţii Făgăraş, când va începe să prindă contur?
Mircea-Titus Dobre: Aşteptăm în acest moment documentaţia tehnico-economică de la primării, mai exact de la tot ce înseamnă zona respectivă, domeniul schiabil, şi aici mă refer la primăriile care deţin suprafeţele de teren în zona respectivă. După ce avem această documentaţie tehnico-economică, o avizăm în Comitetul Tehnico-Economic, în aşa fel încât apoi să discutăm despre o finanţare a respectivului domeniu schiabil. Termenul este până la 31.XII.2018 să primim această documentaţie, dar eu sper şi cred că această documentaţie va veni mai devreme. În ceea ce priveşte zăpada, vă pot spune că în Făgaraş, acolo sus la Bâlea, este zăpadă.
Realizator: Cu siguranţă. Nu prea sunt pârtii. Oricum este un proiect care sper să se adeverească. O ultimă întrebare pentru dumneavoastră, în nota în care am pornit acest "Apel matinal". În acest an se vor da vouchere de vacanţă. Unde v-aţi propus să mergeţi la vară, de exemplu, dacă veţi avea vacanţă?
Mircea-Titus Dobre: Ca şi vara trecută, nu prea am avut cine ştie ce vacanţă. Deocamdată, nu m-am gândit. De fel, hotărăşte soţia mea, bineînţeles, unde petrecem vacanţa de vară.
Realizator: Vă doresc să aveţi o zi bună! Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel Matinal"! Am fost în direct cu Mircea-Titus Dobre, ministrul turismului.