Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea

Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Foto: Agerpres.

Articol de Cătălin Cîrnu, 13 Februarie 2019, 09:12

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie, ora 8:30) - Realizator: Trebuie să vă reamintesc că vom avea un buget record pentru sănătate, cel puţin în 2019, fiind alocate 4,84 de procente din PIB pentru sistemul sanitar. Aş putea spune chiar că este o creştere istorică. Să vedem însă cum stau lucrurile la nivelul Ministerului Sănătăţii, unde se insistă că prioritare vor rămâne investiţiile, programele naţionale curative şi prevenţia. Invitată la "Apelul Matinal" de astăzi este doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Sărut mâna, doamnă!

Sorina Pintea: Bună dimineaţa!

AUDIO: Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea

Realizator: Dacă nu greşesc, şi dumneavoastră aţi afirmat că este un buget istoric pentru sănătate. Sunt bani şi cum vor fi folosiţi?

Sorina Pintea: Da, aşa este. Creşterea faţă de anul trecut este de aproximativ 6,1 miliarde. Banii sunt în mare parte alocaţi, banii suplimentari, pentru investiţii, aşa cum spuneaţi, investiţii în aparatură medicală, continuând politica Ministerului Sănătăţii, politica guvernului, de a pune pacientul în centrul sistemului, în sensul că anul trecut au avut loc creşteri salariale importante pentru personalul medical, dar anul acesta ne orientăm spre zona de investiţii, astfel încât medicii să aibă cu ce să diagnosticheze şi să trateze pacienţii. Apoi urmează programele naţionale de sănătate, acţiunile prioritare, programele de prevenţie ale Ministerului Sănătăţii şi programele curative, adică acelea care finanţează medicamente pentru programele curative ale Casei Naţionale.

Realizator: Vor fi introduse în continuare medicamente noi?

Sorina Pintea: Cu siguranţă. Anul trecut am introdus 37 de medicamente inovative pentru pacienţii noştri, anul acesta trendul crescător va continua.
Realizator: După creşterea salariilor, cel puţin pentru medici şi asistentele medicale din spitale, s-a diminuat, s-a oprit exodul acestora? Aveţi deja o primă statistică?
Sorina Pintea: Da, uşor s-a diminuat, în sensul că numărul cererilor pentru certificate de conformitate, adică acele certificate care îţi dau dreptul să lucrezi în străinătate a scăzut de la 2700 în 2017 la aproximativ 2300 în 2018. Dar eu cred că rezultatele se vor vedea în timp, o dată cu finalizarea acestui proces, început cu creşterea salariilor, continuând cu investiţiile.

Realizator: Recent, insistaţi pe monitorizarea actului medical, din câte am aflat, parcă patru clinici au fost deja evaluate de Corpul de Control al Ministerului. Cu ce rezultate?

Sorina Pintea: Deja şase.

Realizator: Şase.
Sorina Pintea: Exact. Sunt clinicile la care a activat sau a avut contract doctorul fals, cetăţeanul Politi. Avem rezultatele preliminare. Inspectorii analizează astfel încât să putem lua măsurile care se impun, mergând până la suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
Realizator: Între timp a mai apărut un caz, cu un fals medic, dumneavoastră chiar ieri spuneaţi că a fost prinsă doamna care se dădea medic. Până la urmă, de ce se întâmplă aceste lucruri?

Sorina Pintea: Din cauza complicităţii unor oameni care ar trebui să vegheze spre a nu se întâmpla aşa ceva, pentru că este foarte clar, doamna de ieri lucra de zece ani în spital. Nu avea contract de muncă, avea un contract de voluntariat, dar este clar că toţi din jurul ei ştiau.

Realizator: Da, ceea ce e mai grav, în principiu, după părerea mea, dacă îmi permiteţi, decât ceea ce a făcut ea. În fine, vor urma şi replici sau se vor lua măsuri?

Sorina Pintea: În primul rând, vom face o anchetă să vedem exact cum stau lucrurile. În al doilea rând, vom extinde competenţele direcţiilor de sănătate publică, pentru că Direcţia de Sănătate Publică este Ministerul Sănătăţii în teritoriu, controale comune cu Colegiul Medicilor şi Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât să identificăm eventualele persoane, dar aici va trebui să avem o colaborare foarte bună şi cu Ministerul Educaţiei, pentru că, până la urmă, vorbim despre diplome.

Sorina Pintea: Da, diplome, corect şi aici ne oprim.

Realizator: Apropo de Casa de Asigurare de care aminteaţi ceva mai devreme, ce se va întâmpla cu asigurările sociale, gândindu-mă poate şi la tratamentul în străinătate, atunci când sunt cazuri extrem de grave, de urgente şi evident, pacienţii nu se pot trata în ţară ?

Sorina Pintea: Există două posibilităţi pentru pacienţi de a se trata în srăinătate - prima posibilitate, cu formularul 112 S2 al Casei Naţionale pentru tratamentele care se fac în România, dar pentru care este nevoie de o listă de aşteptare. Dacă pacientul este o urgenţă, atunci poate accesa acel formular. Dacă acest tratament nu se poate face în România, atunci există fondul pentru tratamente în străinătate al Ministerului Sanătăţii. Am simplificat anul trecut procedurile, astfel încât numărul persoanelor care a putut să plece pe aprobarea Ministerului Sănătăţii a fost de 113 în 238 de dosare. Pot să spun că la puţin timp după ce am preluat portofoliul sănătăţii, primul dosar a fost al unei jurnaliste, Miriam Soare, care a plecat în străinătate, dar care din păcate a plecat şi dintre noi de curând. Dar vreau să vă spun că am simplificat mult procedurile şi oamenii pot să acceseze acest tip de tratament.

Realizator: Da, evident, sunt de fiecare dată cazuri extrem de grave. Nu vreau să vă reţin, dar totuşi mai am o întrebare: pentru că vorbim de un buget record pentru sănătate, aţi amintit şi de programele pe care le puneţi la cale, ca să folosesc o sintagmă populară - vreau să ştiu dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de muncă ale medicilor şi mai ales dacă pacienţii vor avea condiţii mai bune în spitalele publice, gândindu-mă aici şi la spitalele din ţară sau din mediul rural?/aburtica

Sorina Pintea: Aşa cum vă spuneam, bugetul pentru investiţii a crescut substabţial de la 193 de milioane anul trecut la un miliard 183 anul acesta. În acest buget sunt cuprinse investiţii pentru aparatură medicală în mare parte, dar şi pentru infrastructură. Pe de altă parte, vorbim despre spitale ale autorităţilor locale, care trebuie să se implice pentru a rezolva problema condiţilor hoteliere, iar Ministerul Sănătăţii să vină cu aparatura necesară. Programele de prevenţie promovate de Ministerul Sănătăţii vor ajuta foarte mulţi pancienţi, foarte mult populaţia, pentru că este - în acest moment discutăm de valori mari ale programelor curative, dar este foarte important să previi, astfel încât sistemul de sănătate românesc să fie sustenabil, să nu avem probleme de sustenabilitate. Vorbeam de acele teste tip panorama, nu panorama, pentru femeile însărcinate, începând cu săptămâna a noua de sarcină. Vorbeam de creşterea numărului de fertilizări în vitro şi apoi de testare a populaţiei eligibile la carenţa sau deficitul de vitamina D.

Realizator: Apropo de prevenţie, iar am promis că vin doar cu o întrebare, vorbeam de prevenţie, sunt deja mai multe de o sută de cazuri cu persoane decedate. Care mai este situaţia gripei, este ţinută sub control?

Sorina Pintea: Din păcate, săptămâna trecută a fost un trend ascendent. Vom vedea joi, când Institutul Naţional de Sănătate Publică va da publicităţii datele statistice, care este trendul următor. Din păcate, dacă vremea se răceşte nu putem spune că epidemia de gripă va scădea în intensitate, pentru că virurului gripal îi place la frig, dar am distribuit încă 30.000 de doze de vaccin în teritoriu pentru populaţia din grupele de risc. Cealaltă categorie a populaţiei este informată asupra măsurilor pe care trebuie să le ia, asupra a ceea ce trebuie să respecte pentru a se feri de gripă.

Realizator: Da, cred că...

Sorina Pintea: Eu am o viroză rebelă, nu este o gripă.

Realizator: Dar sper că vă trataţi, da?

Sorina Pintea: Bineînţeles.

Realizator: Bine, să fiţi sănătoasă! Evident, sănătate tuuror celor care ne ascultă!
Sorina Pintea: Exact!

Realizator: Doamna Sorina Pintea a fost invitata "Apelului Matinal".

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale