Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Anisie

Apel matinal - Invitat: ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Anisie
Monica ANISIE. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2020, 11:41

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 8:30) - Apel matinal - Realizator: Cătălin Cîrnu - Calendarul examenului de bacalaureat a fost aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării, prima probă cea la Limba și Literatura Română urmând să aibă loc în data de 22 iunie. Elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice, ori cei care prezintă un risc crescut de infecție vor susține probele conform unei proceduri speciale. În legătură directă cu noi este chiar ministrul educației și cercetării, Monica Anisie. Bună dimineața, doamnă!
Monica Anisie: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, care este procedura specială a examenului pentru elevii cu probleme medicale?
Monica Anisie: Procedura este în realizare de către specialiștii din cadrul Ministerului Educației și cei ai Ministerului Sănătății. Acum lucrăm la ea, în așa fel încât să nu existe niciun risc atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.
Realizator: În ultimele zile am stat de vorbă și cu elevi și cu profesorul Anton Hadăr. Elevii, până la urmă, sunt obligați să poarte măști de protecție în timpul examenului? - și vă întreb asta pentru că elevii, chiar ei ne-au spus că nu mai știu care este ultima variantă, cea viabilă, valabilă.
Monica Anisie: În cadrul procedurii şi, de fapt, ordinului comun pe care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății l-a realizat, acel ordin comun prevede obligativitatea purtării măștii. În ceea ce privește referința pe care dumneavoastră ați făcut-o mai devreme, este vorba despre un ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, un ordin care, iarăși, prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise. În procedura pe care noi o elaborăm pentru examenul naţional, am solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la faptul ca pe acea perioadă în care elevul susține examenul, deci numai în momentul în care elevul se află în sala de examen, să poată să își dea masca jos. Așteptăm punctul de vedere al Ministerului Sănătății și procedura pentru examen, în care atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Sănătății va impune în modalitatea în care vom susține examenul.
Realizator: Cu mască sau fără mască, dar ce s-a întâmplat cu achiziția de măști?
Monica Anisie: Achiziția de măști inițială, cea pe care a realizat-o Ministerul Educației și Cercetării, a fost anulată. La acest moment, este o altă procedură în plină desfășurare... Mă auziți?
Realizator: Da, cum să nu, vă rog.
Monica Anisie: Mi s-a părut că s-a întrerupt. Deci spuneam că acea procedură de achiziție inițială, cea pe care am declanșat-o pe acea perioadă a stării de urgență a fost anulată. Astfel, având în vedere starea de alertă, termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite elevilor, unităților de învățământ înainte de 2 iunie, Ministerul Educației a început o altă procedură de achiziție prin negociere, fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.
Realizator: Sunteți optimistă, vor avea toți elevii măști de protecție până când vor veni la școală?
Monica Anisie: Sunt optimistă pentru că, în cadrul Ministerului Educației, colegii mei care lucrează la această procedură au deja în vedere faptul ca, până la finalul săptămânii, măștile să pornească către inspectoratele școlare județene.
Realizator: Președintele Colegiului Național al Elevilor ne spunea că şi-ar dori o comunicare mai exactă din partea ministerului, apropo de procedura de examen, și că școala online nu a funcționat așa cum trebuie. Intenţionaţi ca în această vară să consolidați acest segment al școlii online? - pentru că nici unii dintre profesori nu au fost pregătiți și au spus chiar ei./amirea/denisse
Monica Anisie: Bineînţeles că trebuie să ne concentrăm asupra unui plamn de intervenţie, atât la nivelul elevilor, cât şi la nivelul formării profesorilor, pentru că, dacă, aşa cum spun specialiştii, în toamnă voma vea un alt val al virusului, care, spun toţi epidemiologii că va fi mult mai virulent, noi trebuie să fim pregătiţi. Prin urmare, așa cum bine se știe, Guvernul României a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete, tablete care să meargă către copiii din mediile dezavantajate și, pe de altă parte, Ministerul Educației se pregătește pentru formarea profesorilor de a preda în sistem online. Totodată trebuie să vă spun că Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, în așa fel încât să-i ajute atât pe profesor, cât și pe elev pentru anul școlar următor. De asemenea, vom extinde parteneriatul cu Televiziunea Română, vom realiza canalul TVR educațional și acolo vom avea lecții filmate, în așa fel încât să nu mai existe nici o problemă în toamnă, dacă revine virusul.
Realizator: Da, să sperăm că nu. Cel puțin Organizația Mondială a sănătății a spus că în principiu n-ar mai veni. Dar apropo de situații inedite, tocmai ce am primit un mesaj: "Sunt profesor de matematică dar și părinte de elev de clasa a VIII-a. Din 2 iunie încep cursurile de pregătire cu elevii de a VIII-a. Profesorii care locuiesc cu persoane de peste 65 de ani nu vor veni la școală, dar noi, mai ales în cazul meu, repet profesor și părinte de elev din clasa a VIII-a, cum ne protejăm? Pentru că în cazul în care profesorul se infectează, copilul poate trata examenul". Sunt situații la care v-aţi gândit, în principiu, inedite?
Monica Anisie: În principiu, să știți că, alături de Ministerul Sănătății, ne-am gândit la tot felul de scenarii pentru că, într-adevăr, sunt multiple aceste probleme și trebuie să le găsim răspunsuri. Dar, trebuie să înțelegem că în spațiul școlii vor fi în siguranță. Deci, școala va lua toate măsurile în așa fel încât să fie în siguranță atât elevul, cât și profesorul. Vor fi dezinfectate toate sălile de clasă, toate pupitrele, scaunele, zilnic se va face această dezinfectare, igienizare, se vor realiza culoare pe care trebuie să le parcurgă, culoare dezinfectate, li se va lua temperatura la intrarea în școală, va fi asigurat un cadru medical în timpul acestor ore de pregătire și în timpul examenelor. Deci, școala, adică Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, cu toții vom lua măsurile care se impun în așa fel încât să fie în siguranță. Ceea ce se întâmplă până la a ajunge elevul sau profesorul la școală, trebuie să se protejeze și în spațiul acesta, pe parcursul drumului până la școală.
Realizator: Pe final de interviu, am o întrebare, dar aștept două răspunsuri de la dumneavoastră, primul dintre ele ca profesor, al doilea ca ministru. E nevoie, că se tot discută, despre o reformă consistentă a educației? Ca profesor, înainte de toate.
Monica Anisie: Ca profesor, vă pot spune că da, este nevoie de o reformă. Tocmai de aceea...
Realizator: Și ca ministru?
Monica Anisie: Şi ca ministru. Tocmai de aceea vă spun că ieri am pus în consultare publică o hotărâre de guvern prin care Ministerul Educației pune în practică ceea ce a existat în Lgea educației din 2011, și anume vom activa articolul 26, care prevede existența școlilor-pilot, școlilor de aplicații, în care putem pilota un alt fel de curriculum și, în felul acesta, putem să realizăm politici publice pentru viitor, pentru o școală modernă.
Realizator: Din 2011, aţi zis, suntem în 2020...
Monica Anisie: Din 2011.
Realizator: Să sperăm că lucrurile vor merge, așa cum ne dorim cu toții, Mulțumesc pentru prezența alături de noi la "Apel matinal".
Monica Anisie: Şi eu vă mulţumesc. O zi bună tuturor!
Realizator: Zi frumoasă! Invitata de astăzi a fost ministrul educației și cercetării, Monica Anisie.

(PH)

Peste 150 de destinații turistice din țară, calificate pentru "Destinaţia anului"
România 27 Decembrie 2024, 10:10

Peste 150 de destinații turistice din țară, calificate pentru "Destinaţia anului"

Competiția "Destinație anului" este organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei.

Peste 150 de destinații turistice din țară, calificate pentru "Destinaţia anului"
Salvamont recomandă evitarea traseelor alpine din Munții Bucegi și Făgăraș
România 27 Decembrie 2024, 09:19

Salvamont recomandă evitarea traseelor alpine din Munții Bucegi și Făgăraș

La nivel național, în ultima perioadă, 37 de turiști aflați pe munte au avut nevoie de intervenția salvamontiștilor.

Salvamont recomandă evitarea traseelor alpine din Munții Bucegi și Făgăraș
România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre de la 1 ianuarie 2025
România 27 Decembrie 2024, 09:15

România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre de la 1 ianuarie 2025

Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă o oportunitate pentru muncitorii transfontalieri, în special pentru cei care...

România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre de la 1 ianuarie 2025
Cutremur în zona Vrancea
România 27 Decembrie 2024, 09:08

Cutremur în zona Vrancea

Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 114 km.

Cutremur în zona Vrancea
Numărul urșilor este în creștere în judeţul Mureș
România 27 Decembrie 2024, 09:06

Numărul urșilor este în creștere în judeţul Mureș

Legislația prevede despăgubiri și pentru animalele domestice rănite în atacurile urşilor.

Numărul urșilor este în creștere în judeţul Mureș
Ceață și risc de polei pe drumurile din nouă județe
România 27 Decembrie 2024, 08:14

Ceață și risc de polei pe drumurile din nouă județe

Meteorologii au prognozat ninsori în mai multe zone din țară, inclusiv în București.

Ceață și risc de polei pe drumurile din nouă județe
Peste 520 de mii de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Ștefan
România 27 Decembrie 2024, 08:12

Peste 520 de mii de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Ștefan

În privința femeilor sărbătorite vineri, cele mai multe poartă numele Ștefania, Ștefana sau Fănica.

Peste 520 de mii de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Ștefan
România: Jumătate din energia consumată de Craciun a provenit de la eoliene
România 27 Decembrie 2024, 08:04

România: Jumătate din energia consumată de Craciun a provenit de la eoliene

Datele furnizate de WindEurope arată că turbinele eoliene din Dobrogea s-au învârtit eficient, ducând România pe primele...

România: Jumătate din energia consumată de Craciun a provenit de la eoliene