"Apel Matinal" - Invitat: Ministrul economiei, Virgil Popescu
Ministerul Economiei anunţă noi măsuri pentru relansarea economică a ţării. Al doilea val de astfel de măsuri va fi atât financiar, dar şi fiscal.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Aprilie 2020, 10:24
Ministerul Economiei anunţă noi măsuri pentru relansarea economică a ţării. Al doilea val de astfel de măsuri va fi atât financiar, dar şi fiscal.
Pentru moment, aflăm şi că 1 milion de măşti chirurgicale vor putea fi produse zilnic în România începând de săptămâna viitoare, dar şi că o serie de companii pregătesc linii speciale de producţie pentru echipamente de primă necesitate.
Mai multe amănunte vom afla chiar acum de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu. Bună dimineaţa!
Virgil Popescu: Bună dimineaţa!
Realizator: Dle ministru, ce cuprinde acest nou pachet de măsuri pentru relansarea economiei?
Virgil Popescu: Vă mulţumesc pentru întrebare. Lăsaţi-ne să finalizăm acest pachet şi când va fi final, îl vom anunţa public. Evident că dorim, am spus că guvernul gândeşte gradual aceste măsuri, am început cu un prim val, pe panta crescătoare a acestei epidemii, un prim val prin care ne-am dorit şi ne dorim să protejăm populaţia, să protejăm capitalul uman, pentru că, aşa cum am mai spus, este principalul asset al oricărei companii, mâna de lucru şi după trecerea acestui val ascendent, în momentul când pandemia va fi pe valul descendent, venim cu un al doilea val de măsuri pentru relansarea economiei. Evident, în acel moment dorim să impulsionăm, practic, restartarea economiei. O să vorbim cu certitudine despre granturi, o să vorbim nu numai despre credite pe care le-am operaţionalizat, în această săptămână, în şedinţa de guvern de luni - o să vorbim şi despre granturi. O să avem discuţii cu ministrul fondurilor europene pentru a putea operaţionaliza granturi prin fondurile europene. O să avem bugete pentru acest lucru cred că suficient de mari, în aşa fel încât întreprinderile mici şi mijlocii să poată să îşi reia activitatea.
Realizator: Revin acum la informaţia furnizată de colega mea, primită de la compania Antibiotice din Iaşi. Noi ne-am auzit ultima oară în data de 18 martie, tot aici, la "Apel Matinal". Ce se mai aude dinspre compania Farmec, una dintre firmele româneşti despre care ne spuneaţi data trecută că va produce biocid şi despre HexiPharma, de asemenea, o companie care ar putea produce substanţe biocide? De ce durează atât de mult?
Virgil Popescu: Vedeţi, Institutul Cantacuzino al Armatei a venit în sprijinul tuturor companiilor care doresc să producă virucide. Testele pentru produsele pe care Farmec le-a trimis la testare au ieşit în regulă pentru antimicrobian şi antibacterian, iar acum sunt testele pentru virucide.
Virgil Popescu: Deci, practic, toate biocidele trebuie să fim siguri că vor ucide acest virus, nu numai microbii și bacteriile. Este pentru prima dată în România când se fac teste pe virucide. Institutul Cantacuzino a pus la punct această metodă și eu, din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la Cantacuzino, mi-au spus că mâine, cel târziu poimâine vor fi finalizate aceste teste și în mod normal, de exemplu, Farmec avea trimis la testare în Grecia aceleași substanțe, același biocid, iar de acolo, răspunsul urma să vină în 45 de zile. De la Institutul Cantacuzino, într-o săptămână, practic, acest lucru se va întâmpla. Cred că mai mult a durat procedura să punem la punct ca Institutul Cantacuzino să pună la punct acest test de virucid. Eu sunt optimist că în această săptămână, mâine, poimâine, Farmec va obține acest aviz și de săptămâna viitoare va fi pus pe piață. De fapt, ieri am primit, am avut o surpriză, cei de la Farmec ne-au trimis mostre de acest biocid la minister ca să-l vedem. Este comercializat în momentul de față nu ca biocid, ci ca și dezinfectant pentru mâini, este un produs foarte bun, are aceeași componență ca și biocidul care /a venit/, dar nu poate fi comercializat ca și biocid decât în momentul în care vom obține acest aviz.
Realizator: Am priceput, însă avem parte și de o premieră tehnologică. Industria națională de apărarea a dezvoltat și produsul scanner termic de concepție sută la sută românească. Ar putea intra în producție de rând, masiv?
Virgil Popescu: Este adevărat. IOR, o companie deținută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediul de Afaceri, în parteneriat cu Ministerul Apărării și cu Pro Optica, au dezvoltat acest scanner termic. L-am testat și eu ieri, este funcțional, practic, treci prin fața lui, stai câteva secunde și automat îți spune temperatura corpului și în momentul când se depășește o temperatură de 38 de grade, de exemplu, automat îți semnalizează. Este un echipament care se folosește de foarte mult timp în țările europene, eu cred că și în România este necesar; singurul lucru de care sunt ușor, așa, pot spune, nemulțumit, este prețul.
Realizator: Cam mare, nu?
Virgil Popescu: Așa mi se pare. Este adevărat, este prototipul,tot timpul la prototip prețurile sunt mai mari, o să vedem la producția de /.../.
Realizator: Așa sunt conceptele. Corect.
Virgil Popescu: Este adevărat că așa sunt conceptele, așa sunt prototipurile. I-am rugat să se uite puțin pe elementele de cost, el este sub prețurile echipamentelor similare, ca să ne înțelegem, din Europa./mnecula/ Dar aşa am eu, feelingul meu de ministru al economiei, că se poate şi mai jos, ca preţ.
Realizator: Da, între timp, mai multe firme și companii din țara noastră au început producția materialelor sanitare. Vom ajunge să facbricăm cantități suficiente?
Virgil Popescu: Eu zic că da, eu zic că vom ajunge să fabricăm cantități suficiente și le-am transmis un mesaj ieri tuturor celor care doresc în continuare să producă materiale sanitare, să producă măști chirurgicale, măști FFP2, FFP3, combinezoane, halate, botoșei, că producția nu se va opri o dată cu finalizarea acestei epidemii, cu trecerea cu bine peste această epidemie și că ne dorim ca la nivelul rezervelor statului să facem achiziții în continuare, pentru că stocurile inexistente care au fost ne-au creat mari probleme și dorim ca România să nu mai treacă prin aceeași situație în cazul revenirii acestei epidemii sau în cazuri similare, de aceea, rezervele statului sunt convins că va fi împuternicită să facă achiziții în continuare și după trecerea acestei epidemii, deci va fi foarte mult de lucru în acest domeniu.
Realizator: Mediul de afaceri, să spun așa, a reacționat imediat. O ultimă întrebare: aplicația care permite obținerea certificatelor de urgență de către companiile aflate în dificultate este funcțională, asta pentru cei interesați?
Virgil Popescu: Este funcțională începând cu duminică seara, până în momentul de față, aseară m-am uitat, erau peste 5000 de certificate de tip 1 și tip 2 împreună, eliberate. Am rămas ușor surprins, pentru că erau mai multe certificate de tip 1 decât cele de tip 2, adică mai multe certificate pentru companii a căror activitate a fost oprită total sau parțial de decizii ale autorităților în aplicarea decretelor decât de companii ale căror venituri sau încasări au fost diminuate cu 25%. În fine, fiecare companie își face propria politică. Este funcțională, este prima aplicație pe care o administrație publică centrală o pune în slujba mediului de afaceri fără nici o interacțiune între aceasta și mediul de afaceri - pur și simplu, automat, prin câteva click-uri, poți să-ți obții acest certificat de situație de urgență.
Realizator: Așteptăm noile măsuri, așadar, pentru relansarea economică a țării. Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel Matinal".
Virgil Popescu: Și eu vă mulțumesc!
Realizator: Zi frumoasă, zi spornică tuturor! Invitatul de astăzi a fost Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.
(RS)