Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, Avocatul Poporului, Renate Weber

Apel matinal: Invitat, Avocatul Poporului, Renate Weber
Avocatul Poporului, Renate Weber. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Mai 2020, 10:17

Rubrica: " Apel Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - La "Matinal", continuăm să vorbim despre decizia Curții Constituționale, care ieri a analizat sesizările formulate de avocatul poporului, Renate Weber, referitoare la instituirea stării de urgență.

Mai exact, Avocatul Poporului a considerat că președintele României a avut transferate puteri legislative neprevăzute în Constituție.

Curtea a decis că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. În legătură directă cu noi este doamna Renate Weber, Avocatul Poporului. Bună dimineața!


Renate Weber: Bună dimineaţa!


Realizator: Întrebarea care este, probabil, pe buzele tuturor, ce ar urma acum să se întâmple? Amenzile se anulează de la sine sau trebuie contestate în instanță?


Renate Weber: Nu, categoric amenzile nu se anulează de la sine în urma deciziei Curţii Constituționale. Noi am atras atenția de multă vreme, de la începutul stării de urgență, că, ori de câte ori o persoană se consideră nedreptățită prin amenda primită trebuie să meargă și să facă plângere la instanța de judecată. Aceasta este procedura. Acum, problema este că în România a fost dat un număr record de amenzi, peste 300.000. Am înțeles că deja există cam vreo 100.000 de plângeri formulate. Or, asta pe mine mă sperie strict pentru că mă gândesc în ce fel judecătorii ar putea să facă față unui număr atât de mare de plângeri. Pur și simplu, s-ar sufoca instanțele de judecată.


Realizator: Dar care este termenul... În ce termen pot face cei în cauză contestații?


Renate Weber: Termenul în mod normal este termenul de 15 zile. Așa prevede legea privind contravențiile în România. Și noi știm foarte bine că în perioada aceasta plângeri de genul acesta au trebuit să fie trimise prin email - eu nu cred că toată lumea are acces la internet și știe să le trimită astfel la instanţe - poate că foarte mulți oameni din zona rurală, pentru că au fost date foarte multe amenzi acolo, nu au posibilitatea aceasta sau, dacă ar fi vrut să se ducă la o judecătorie, în perioada aceasta nu au putut să circule. Deci cred că sunt, de fapt, multe situații care derogă sau ar trebui să fie avute în vedere de judecători atunci când primesc și judecă astfel de plângeri, pentru că în mod sigur nu toată lumea poate să respecte acest termen. Cu atât mai mult insist cu cât precizez: Curtea n-a decis că amenzile sunt neconstituţionale, Curtea a decis că textul pe baza căruia au fost date aceste amenzi, textul este neconstituțional, deci este chiar mult mai serios și mult mai grav, și atunci tocmai de asta spun că probabil că soluțiile vor fi diferite sau poate că, într-adevăr, Guvernul, Parlamentul se gândesc să facă ceva, în așa fel încât mai multe persoane să beneficieze de o ordonanță de urgență.


Realizator: Şi care ar fi acel ceva, doamnă Weber? Ce ar putea face Guvernul?


Renate Weber: Nu, acel ceva este un act legislativ. E o ordonanţă de urgență din partea Guvernului și o lege pe care s-o adopte Parlamentul și care să reprezinte un fel de amnistie în ceea ce privește amenzile. Sigur, probabil și cu excepții, dar care să privească, per ansamblu, mai multe categorii de oameni care au primit amenzi în această perioadă pentru că...


Realizator: Ce pot face...?


Renate Weber: ...am auzit că - și aici insist - am auzit că este vorba sau, mă rog, a circulat la un moment dat în spațiul public ideea că e vorba doar de cuantumul amenzii. Nu, nu, sub nicio formă nu e vorba doar de cuantum, ci de faptul că noi am fost amendați, noi ca societate vreau să spun, am fost amendaţi fără să existe o descriere în lege a faptelor respective, a contravenţiilor, repet, în lege, nu în ordonanţe militare care sunt acte administrative și nu sunt acte de legiferare.


Realizator: Un ascultător ne-a scris deja pe WhatsApp următoarea întrebare: cum ar fi trebuit să acționeze guvernanții să mențină ordinea, fără aceste amenzi?


Renate Weber: Nu. Aici nu este vorba să acționeze fără amenzi, este vorba că o contravenție se stabilește prin lege, nu printr-un act administrativ al unui ministru sau al unui comitet, așa cum a fost el constituit. Legea, adică Ordonanța 1/ 99 ar fi trebuit să prevadă exact care sunt contravențiile, în așa fel încât fiecare din noi să înțeleagă cum anume trebuie să se comporte. Asta este Constituția României. Astea sunt exigențele statului de drept și noi suntem totuşi un stat de drept. Deci despre asta este vorba

Renate Weber Guvernul ar fi trebuit pur și simplu foarte rapid să facă acele modificări, să le treacă foarte repede prin parlament - ar fi trecut fără doar și poate - și lucrurile ar fi intrat în legalitate și ar fi fost respectată Constituția.


Realizator: Ați făcut o nouă sesizare la Curtea Constituțională privind ordonanța care reglementează starea de alertă. Care este excepția de neconstituționalitate sesizată?


Renate Weber: Şi în cazul acelei ordonanțe, textul este extrem de vag, textul nu este previzibil, nu știm în ce situație ne găsim și să vă explic: nu există o definiție a stării de alertă, nu există nici măcar câteva criterii obiective pe baza cărora să se declare starea de alertă, nu există o listă de drepturi și libertăți al căror exercițiu să poată să fie restrâns pe perioada stării de alertă, nu există un termen limită pentru perioada pe care se poate declara starea de alertă. Tot ce există acolo, există o prevedere care spune că odată declarată starea de alertă, comitetele speciale, care de fapt înseamnă administrație la nivel central și la nivel local, trebuie să ia toate măsurile ca să fie în concordanță cu ceea ce se dorește a se... ce se urmărește a se combate sau ceva de genul acesta. Or, toate măsurile sau orice măsură înseamnă restricționarea, printre altele, și restricționarea unor drepturi și libertăți. Insist ce am spus și adineauri: acest lucru se poate face în conformitate cu articolul 53 din Constituție numai prin lege, nu prin alte acte administrative.


Realizator: Nu este sigur că după data de 15 mai ar putea fi declarată starea de alertă?


Renate Weber: Eu nu știu ce dorește să facă guvernul sau cum dorește guvernul să acționeze până la data de 15. Mai sunt câteva zile și multe lucruri pot fi făcute. Pe de altă parte, este o sesizare pe care noi am făcut-o Curții Constituționale. Până nu se va pronunța Curtea Constituțională nu știm să spunem dacă va fi de acord cu punctul nostru de vedere sau nu. Deci... în acest moment acest lucru nu îl știm, dar plecând de la decizia de ieri a Curții Constituționale și văzând motivarea, chiar așa, succintă, care a fost în comunicatul de presă, este clar: Curtea este de acord și împărtășește punctul nostru de vedere că astfel de restrângeri ale exercițiului drepturilor și libertăților pot fi făcute numai prin lege, nu prin acte administrative.


Realizator: Da, poate având în vedere experiența cu starea de urgență, scăparea legislativă poate fi corectată.


Renate Weber: Cu siguranță poate fi corectat Inclusiv parlamentul poate să o facă în zilele următoare, adică lucrurile acestea pot fi corectate nu trebuie așteptat neapărat să apară mai întâi o decizie a Curții Constituționale. Mie îmi pare foarte rău că ele au fost făcute până acum, dar cum România de fapt nu s-a confruntat cu stări de urgență și cu stări de alertă și așa, nu au fost făcute. Să nu uităm un lucru: starea de alertă nu există prevăzute de Constituție. Ea a apărut prin această Ordonanță de urgență 21 din 2004 și atunci cu atât mai mult trebuie să existe niște mențiuni, niște nuanțe, niște detalii cu privire la situațiile în care starea de alertă poate să fie declarată.


Realizator: Și dacă tot am vorbit de acele amenzi, cu siguranță nu înseamnă ca de acum înainte să încălcăm regulile impuse...


Renate Weber: Categoric nu! Categoric nu!


Realizator: .... ci trebuie să stăm în continuare acasă și să facem acele declarații.


Renate Weber: Noi trebuie să respectăm în continuare distanțarea socială. Ar fi și păcat, după atâtea săptămâni în care imensa majoritate a oamenilor din țara aceasta s-au conformat și au avut grijă să se apere și pe sine, dar și pe ceilalți, ar fi mare păcat ca lucrurile acestea să nu e întâmple în continuare, dar eu sunt convinsă că lumea în continuare se va comporta într-un mod responsabil.


Realizator: Mulțumim pentru toate aceste lămuriri. Invitatul Apelului Matinal a fost Avocatul Poporului, doamna Renate Weber.

(RS)

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale