Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"APEL MATINAL"

"Apel matinal" - Invitat: Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România.

"APEL MATINAL"
Alin Burcea. Foto: burcea.ro

Articol de Florin Lepădatu, 26 Octombrie 2021, 09:30

"Apel matinal" - Invitat: Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - România nu s-a înscris la nici unul dintre principalele târguri internaționale de turism, cum ar fi cele de la Londra, Madrid sau Berlin. Mai mult, țara noastră a înregistrat și prima absență la Târgul Internațional de la Londra, după mai bine de 40 de ani de participare, după cum au atras atenția reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism și a Asociației Incoming Romania. Conform Eurostat, țara noastră a înregistrat numai în luna iulie în 2021, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cea mai mare scădere a numărului de turiști străini din Uniunea Europeană, având o diminuare de 90% a nopților petrecute de străini în unitățile de cazare. Specialiștii din domeniu mai atrag atenția autorităților printr-o scrisoare deschisă și spun că avem nevoie urgentă de o strategie de promovare a țării ca destinație turistică. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, Alin Burcea. Bună dimineața!


Alin Burcea: Bună dimineața!

Realizator: Cred, îmi permit să spun asta, o strategie de promovare a României ca destinație turistică este necesară pentru noi toți, cum vedeți însă dumneavoastră acest proiect, această strategie?


Alin Burcea: Ce să vă spun, de 30 de ani vorbim despre strategie. La capitolul strategii, în ultimii 30 de ani cred că s-au făcut vreo 10-15 strategii, dar lucrurile sunt extrem de simple. Pur și simplu nu există, după cum vedeți, se și vede, interes al factorului politic. Avem probleme mari, evident cu ghilimele de rigoare, nu reușim să ne ocupăm de formarea Guvernului, nu reușim să ne ocupăm de pandemie și așa mai departe. Chiar credeți că se mai gândește cineva la cea mai neimportantă ramură a economiei naționale, adică turismul, nu. Deci, în ultimul an și jumătate nu se gândește nimeni, dar nu aș putea să spun că înainte erau lucrurile foarte clare. Este o zonă în care politicul își spune cuvântul, sunt puși miniștri sau secretari de stat după criteriul politic sau, mă rog, sunt băieți buni sau primesc o recompensă. Or, partea asta profesională, după cum se și vede că suntem printre ultimii din Europa din punct de vedere economic, nu primește atenție. Și atunci asta e problema României de 30 de ani, nu știe să își facă promovare, nu îi interesează pe cei care sunt în general conducătorii să se ocupe de partea asta, nu se discută cu mediul privat și astea sunt consecințele. Pot să vă spun că în ultimul an şi jumătate nu a existat niciun fel de discuţie cu cei doi miniștri care au avut turismul - cu domnul Virgil Popescu, care ne-a şi acuzat că suntem un domeniu care nu produce nimic, dacă ţineţi minte, anul trecut, şi acum este ministru interimar, și domnul Claudiu Năsui; nu am avut niciun fel de întâlnire în cele 7-8 luni cât a fost ministru, pe niciun fel de temă profesională. Au fost discuţii numai în general, la Ministerul Economiei, legate de ajutoare ş.a.m.d. Deci, este evident că dacă noi n-am făcut absolut nimic în 2020-2021, chiar şi cu această criză, nu ca să ieşim în faţă, ci pentru a păstra România la un nivel cât de cât în atenţia turiştilor, în general europeni, care mai vin, e clar că situaţia asta care este... Am avut aceste 4-5 luni care au fost nişte luni bune pentru turism şi în care România nu avea infectare aproape deloc, puteam să profităm, dar, repet, cei care au condus vremelnic ministerul nu au avut..., nu au fost... Deci, ce se întâmplă: a fost Ministerul Economiei. Noi nu mai avem de ani de zile un minister al turismului.


Realizator: Şi totuşi, există vreo explicaţie logică pentru care România a ajuns să nu participe la marile târguri internaţionale de turism?


Alin Burcea: Nu ştiu dacă există o explicaţie logică, dar, din câte ştiu, strategia ministrului Năsui era să taie participarea la târguri, că nu au sens... Nu, nu, ar însemna să vă spun neadevăruri. Dar un singur lucru este clar: nu participăm, nu s-au înscris. Nu ştiu dacă, din anii din urmă, nu au rămas cu restanţe la plată, pentru că România era campioana restanţelor la plată. Pentru că noi avem o strategie fiscal-bugetară foarte clară şi de foarte multe ori specialiştii din Ministerul Turismului sau cei care se ocupau se duceau să se roage de participanţi (organizatori - n.r.): "Primiţi-ne, că plătim după, pentru că sunt nişte restricţii". Adică am reuşit să ne facem de râs la târgurile internaţionale cum nu cred că s-a mai făcut o naţiune de pe această planetă. Şi aici e ceva, într-adevăr; trebuie întrebat la Ministerul Turismului. În acest moment, după cum vedeţi, bine, noi suntem prinşi într-o criză politică; e plăcerea lor. Nu avem... cei doi secretari de stat de la USR nu mai sunt, este un ministru cu delegaţie, deci, practic, conducerea ministerului e decapitată, cred că nici nu aveţi pe cine întreba la minister. Dar probabil că...

Realizator: Aşteptăm şi noi formarea noului guvern. Dar ce impact are absenţa standului România de la Londra, de exemplu, şi de la marile târguri?


Alin Burcea: Păi, am spus mai devreme, scăderea la noi e 90% și o să fie o scădere de 97%, și așa vin foarte puțini străini în România, o să vină din ce în ce mai puțini. Este un raport direct între investiția în promovare și întoarcerea investiției prin turiștii stărini. Cu cât suntem mai absenți, deci, noi în general suntem absenți, în acest moment suntem și mai absenți, dacă se poate spune așa metaforic. Deci, cu cât suntem mai absenți, cu atât nu o să mai vină nimeni, dar hotelierii români, de exemplu, de pe litoral se bucură de încasări, pentru că le vin românii. Nu există facilități speciale, pentru că suntem în comunitatea europeană și nu avem negociatori sau miniștri interesați să găsească soluții, cum să spun, ca să putem să avem niște facilități pentru aducerea turiștilor străini în România. Agențiile de turism din România sunt singura zonă din turismul din România în care TVA-ul este 19%. Deci, din acel prăpădit de comision noi plătim o cincime TVA, am încasat banii și am plătit, la hoteluri e 5%, sunt fericiții oamenii, își mai cumpără o mașină nouă, la restaurante la fel, ei bine, la agenție 19%, de aproape 10 ani am informat pe toate căile, am informat și la Bruxelles. Dar, așa cum vă spuneam, în acest moment nimeni din Guvernul României, de exemplu, nu cred că se gândește la turism. La noi nu a existat niciun fel de interes. Deci, cât timp noi nu vom avea facilități cât de cât pentru aducerea turiștilor străini nu vor fi interesați.


Realizator: Vă invit să facem o paralelă uitându-ne la Bulgaria. Bulgarii s-au mișcat mai bine în ceea ce privește promovarea turistică a țării lor față de noi? Cunoașteți?


Alin Burcea: Păi, în primul rând Bulgaria are turism extern, noi nu avem turism extern. Știți cum se spune, 1 pe 0 egal infinit. Evident că ei, de exemplu, în turismul de pe litoral ei trăiesc în principal din turștii străini și au făcut niște mișcări foarte bune în această vară, de exemplu, pentru turiștii români, care sunt cei care au venit masiv și au fost chiar foarte mulți în acest an, au luat niște decizii politice curajoase, au spus: în cele trei luni de vară nu au nevoie de la turiștii români, sigur că au urmărit și situația epidemiologică și au zis că nu au nevoie de absolut niciun fel de document, fapt ce a atras o creștere de turiști români în general, din ce am discutat cu colegii mei,că nu există, toată lumea ne cere statistici la zi, ca și cum noi le-am avea în buzunar, dar peste 30% este creșterea turiștilor români în acest an în Bulgaria. Ei au turism de litoral puternic și, evident, ar fi bine și pe munte acum, dar au băgat niște restricții, totul ține de restricții, dar s-au mișcat evident și se mișcă mult mai bine decât noi.


Realizator: Apropo de condițiile restrictive impuse acum de pandemie, ce mai putem face noi ca țară pentru a reduce pierderile pentru sezonul viitor?


Alin Burcea: Cred că singura soluție este să migrăm în Germania. Lăsând gluma la o parte, nu știu ce se poate face. Pot să vă spun însă că sunt hotelieri din zona de balneo și de munte destul de sceptici și de speriați și nu știu ce se va întâmpla de acum încolo, și atunci nici nu își promovează foarte mult produsele în această perioadă în care ar trebui să promoveze balneo-munte. Deci, ce să vă spun, e haos în turism, precum este în toată această țară în această perioadă și e greu de spus ce se poate face, vă spun cu sinceritate.


Realizator: Să le reamintesc ascultătorilor că România nu s-a înscris la nici unul dintre principalele târguri internaționale de turism, cum ar fi cele de la Londra, Madrid sau Berlin. A fost tema discuției purtate alături de Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România. Mulțumesc pentru prezență alături de noi.


Alin Burcea: Cu plăcere!

Etichete : alin burcea
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate
România 22 Decembrie 2024, 09:29

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate și măsurile economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri.

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate