Aparatură veche de 30 de ani, la maternitatea Botoşani
Din lipsă de fonduri, medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea utilizând aparatură medicală învechită.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 09 Decembrie 2013, 18:46
Problemele financiare ale spitalelor, generate în mare măsură şi de datoriile istorice, îi obligă pe medici să îşi practice meseria în condiţiile tehnice şi cu aparatură veche şi de 30 de ani.
La Maternitatea Botoşani, de pildă, chiar dacă sediul a fost reabilitat cu bani europeni, echipamentele nu permit investigaţii performante.
Din lipsă de fonduri, medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea utilizând aparatură medicală învechită.
Potrivit medicului Gina Puflea, coordonatorul maternităţii, la această dată unitatea are nevoie stringentă de un cardiotograf, dar şi de un echograf performant, a cărui valoare se ridică la câteva zeci de mii de euro.
"Poţi monitoriza foarte bine starea de bine a fătului. E foarte important acest lucru să ştim perioada travaliului şi a expulziei, şi am avut două, au picat amândouă, am improvizat unul merge, dar are un ţiuit de fond care este extrem de deranjant, dar am rămas numai cu unu".
Solicitări "fără răspuns"
Managerul Spitalului Judeţean, Viorel Iliuţă, a precizat că la Ministerul Sănătăţii s-a cerut o listă cu solicitări pentru aparatură, dar încă nu s-a primit un răspuns.
"Acolo avem prinse aparate care sunt necesare strict spitalului, cum este şi aparatul despre care vorbea doamna doctor Puflea.
"Avem şi celebrul artroscop la Ortopedia, care ne-a ridicat gradul de complexitate al activităţii spitalului şi alte asemenea aparate; pot să vă spun că avem cam două pagini de aparate propuse, om vedea care va fi dispoziţia ministerului", spune Viorel Iliuţă.
Situaţia financiară a spitalului care are conturile blocate şi datorii istorice nu permite investiţii în aparatură care să ajute medicii să aplice metode de investigaţii mai performante.
Conducerea unităţii spune că singura soluţie ar fi programele cu finanţare europeană, ca şi în cazul reabilitării clădirii.