Apa curentă şi canalizarea, "încă o problemă" în România
"În România, doar 53% din populaţie beneficiază de apă din sisteme centralizate" spune preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Vasile Ciomoş.
14 Iunie 2010, 14:39
Apa curentă şi canalizarea reprezintă încă un lux pentru majoritatea locuitorilor României a anului 2010, "fiind afectată aproape jumătate din populaţie României", estimează ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Chiar şi capitala mai are astfel de probleme de rezolvat, fiind necesare fonduri de încâ un miliard de euro.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Apei, Vasile Ciomoş, din aproape 13 mii de localităţi din România, doar două mii beneficiază de alimentare cu apă.
În rest, românii folosesc apa din fântâni.
"Din păcate, doar circa 53% din populaţie beneficiază de apă din sisteme centralizate", a spus Vasile Ciomoş.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, recunoaşte că apa curentă şi canalizarea sunt încă un lux pentru mulţi români şi spune că deşi în România s-au făcut lucrări însemnate, încă avem mari probleme la acest capitol.
"În momentul de faţă, deşi avem 3,7 miliarde de euro în programul operaţional pe mediu, programe mari care cuprind unele şi două judeţe, deci sute de milioane de euro care au pornit, dar, trebuie să ne mişcăm mai repede. Problema cea mare este că avem nevoie de încă un miliard de euro. Este un lanţ al slăbiciunilor începând de la licitaţii, când sunt multe licitaţii care durează 400-450 de zile, din cauza contestaţiilor", a afirmat Laszlo Borbely.
Primăriile care vor să îşi creeze sisteme de alimentare cu apă sau sisteme de canalizare şi nu au banii necesari, pot accesa fonduri europene.
Consilierea pentru obţinerea unor asemenea fonduri poate ajunge şi la câteva zeci de mii de euro, bani pe care îi plăteşte primăria.
România are pe acest capitol termene de conformare la normele europene, cu trepte de verificare intermediare.
România s-a angajat să îndeplinească două criterii - să colecteze peste 60% din apele uzate şi să epureze 50% din acestea.