Anul şcolar va începe "fără probleme"
Ministrul educaţiei a declarat că majoritatea elevilor va începe anul şcolar în condiţii bune din punct de vedere al stării unităţilor de învăţământ.
19 August 2010, 15:02
Ministrul educaţiei dă asigurări că nu vor exista întârzieri la plata salariilor în sistem şi speră că majoritatea elevilor vor începe anul şcolar în condiţii bune din punct de vedere al stării unităţilor de învăţământ.
Sindicatele sunt nemulţumite de rectificarea bugetară şi estimează că banii nu vor ajunge până la sfârşitul anului.
Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază că în sistemul de învăţământ preuniversitar primele probleme vor apărea începând chiar cu 1 septembrie.
Şi aceasta, întrucât, prin rectificare bugetară, administraţiile publice locale nu vor mai dispune de fondurile financiare necesare cadrelor didactice navetiste.
"Această rectificare de buget a adus un minus de peste 2 miliarde la nivelul administraţiei publice locale, ceea ce înseamnă diminuarea nu numai cu 25% a salariaţilor din sistemul bugetar, cât şi diminuarea celorlalte venituri adiacente, inclusiv plata abonamentului pentru navetă, în cazul colegilor noştri din mediul rural" a declarat Aurel Cornea.
"Sunt convins că dacă nu se va face o nouă rectificare de buget în lunile septembrie-octombrie, sfârşitul anului s-ar putea să fie fără bani de salarii pentru cei care lucrează în învăţământ şi nu numai" a mai spus Aurel Cornea.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat pentru postul nostru de radio că plata salariilor se va face în condiţii normale până la sfârşitul anului, nu vor exista întârzieri, iar anul şcolar 2010-2011 va debuta în condiţii bune.
Acesta a mai declarat că prin aplicarea Legii 118 banii de salarii sunt asiguraţi.
"Încă de acum două luni, am anunţat că ne pregătim pentru începutul de nou an şcolar şi, desigur, în funcţie de condiţiile locale, noi sperăm să le oferim elevilor condiţii cât mai bune" a declarat Daniel Funeriu.
Ministrul educaţiei a mai spus că şi-a asumat obiectivul ca la începutul anului şcolar peste 85% din elevii României să înveţe în şcoli care au autorizaţii sanitare sau care sunt în curs să obţină această autorizaţie sanitară şi pentru restul de 15% care nu pot beneficia de aceste condiţii, majoritar în mediul rural.