Angajaţii trebuie să beneficieze de reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice în perioadele caniculare
În perioadele caniculare, în care temperaturile depăşesc pragul de 37 de grade şi indicele temperatură-umiditate este mai mare de 80 de unităţi, angajatorii trebuie să ia măsuri care să ducă la ameliorarea condiţiilor de muncă şi la menţinerea stării de sănătate a salariaţilor.
Articol de Adriana Leu, 21 Iunie 2024, 18:16
Inspectoratele teritoriale de muncă amintesc că în perioadele foarte calde angajaţii trebuie să beneficieze de reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, trebuie să beneficieze de locuri cu ventilaţie, iar acolo unde este posibil perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus în locuri umbrite.
Angajaţii mai au nevoie de perioade de pauză şi să li se asigure 2-4 litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pe fiecare schimb. Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiţii de temperaturi extreme, personalul va fi examinat medical la angajare, dar şi periodic, astfel încât să fie depistate din timp cazurile în care există contraindicaţii pentru munca în perioade cu temperaturi foarte ridicate.
Pentru cei aflaţi în astfel de situaţii se va avea în vedere reducerea programului sau schimbarea locului de muncă. Inspectorii de muncă atrag atenţia că nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.