Angajaţii Oltchim, în şomaj tehnic
Compania şi-a motivat deciziile prin lipsa de materii prime şi de capital. Sindicatele îl acuză pe administratorul judiciar că nu are o strategie pentru redresarea combinatului.
29 Iulie 2013, 08:30
Oltchim trimite de luni în şomaj tehnic peste 700 de angajaţi şi îşi reduce producţia până în luna septembrie.
Administraţia companiei şi-a motivat deciziile prin lipsa de materii prime şi de capital.
Sindicatele sunt însă nemulţumite şi îl acuză pe administratorul judiciar că nu are o strategie pentru redresarea combinatului.
Cei peste 700 de angajaţi, afectaţi de măsura de şomaj tehnic, vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.
Decizia de la Oltchim vine, însă, după disponibilizarea cu două luni în urmă a 900 de angajaţi.
Sindicaliştii cer comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului
Sindicaliştii cer premierului Victor Ponta, de data aceasta, să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului.
"Pentru a decide asupra unui program de funcţionare şi a unei strategii de privatizare. În acest sens, dorim să ni se dea salariile restante până la 31 iulie. Dorim ca, până
la 31 august, să vedem un plan concret, un program de reluare a funcţionării tuturor capacităţilor de producţie", a spus Mihai Diculoiu, reprezentant al sindicatelor.
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea, eşuată anul trecut după ce Dan Diaconescu nu a plătit suma la care s-a angajat la câştigarea licitaţiei, respectiv 45 de milioane de euro.
Ministrul economiei spunea că situaţia combinatului s-a redresat
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, declara recent, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că în ultimele şase luni, situaţia combinatului s-a redresat.
"Până în luna septembrie, Oltchim va fi pregătit, practic, pentru privatizare, odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă. Oltchim se află sub decizia creditorilor săi, ei vor decide care va fi preţul de vânzare şi ei se vor îndestula din rezultatele privatizării", a spus Varujan Vosganian.
Totuşi, o decizie legată de o posibilă privatizare nu pare să se concretizeze.
Guvernul a propus Companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim.
Reprezentanţii potenţialului investitor afirmă însă că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.