Anchetă în cazul logodnei unor minori romi de la Iveşti
Autorităţile analizează dacă este vorba despre o căsătorie între minori, interzisă prin lege. Părinţii minorilor susţin că este doar o tradiţie, iar poliţia spune că nu a fost săvârşită vreo infracţiune.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 22 August 2011, 14:59
Autorităţile locale din Galaţi analizează condiţiile în care duminică, în comuna gălăţeană Iveşti, a avut loc o petrecere în cadrul căreia s-a sărbătorit o înţelegere între două familii de romi, în vederea căsătoriei ulterioare a copiilor lor, care au, în prezent, şapte (băiatul) şi opt ani (fata).
Potrivit lui Manon Cristoloveanu, directoarea Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Galaţi, urmează să se efectueze o anchetă socială la faţa locului, deşi, în prezent, fiecare dintre cei doi minori se află la familia proprie.
În cazul în care în urma anchetei sociale va apărea cel mai mic indiciu că a avut loc o căsătorie între minori, copiii vor fi luaţi de Direcţia pentru Protecţia Copilului, susţine Manon Cristoloveanu.
Totodată, în urma evenimentului de duminică, pe 24 august, la Iveşti, va avea loc o şedinţă la care vor participa reprezentanţi ai romilor din comunele Iveşti, Lieşti şi Munteni, ai Direcţiei pentru protecţia copilului, prefecturii, Inspectoratului judeţean de poliţie Galaţi şi ai Partidei Romilor.
În cadrul şedinţei va fi analizată situaţia de duminică, iar reprezentanţilor romilor li se vor transmite sancţiunile ce se pot aplica în cazul organizării de căsătorii între minori.
Potrivit Vioricăi Gotu, reprezentanta romilor din cadrul Prefecturii Galaţi, petrecerea de duminică nu poate fi încadrată ca nuntă propriu-zisă, întrucât "nu a existat o mireasă îmbrăcată în alb, ci erau 100 de fete şi femei, toate în alb, toate cu cununiţe pe cap” , dar şi pentru că fiecare din cei doi minori se află în continuare în familiile proprii.
Viorica Gotu spune că le-a transmis în numeroase rânduri romilor din judeţ faptul că sunt interzise căsătoriile între minori, dar că aceştia continuă, în unele cazuri, tradiţia.
Logodna, conform tradiţiei romilor
În tradiţia romilor, familiile îşi promit copiii, pentru căsătorie, la vârste fragede, după care fata se mută la părinţii băiatului, trăind aici până la vârsta de 16 ani, când se consumă căsătoria.
Anul trecut, în judeţul Galaţi, au născut două fete de etnie romă, de 16 şi respectiv 17 ani.
Potrivit unui comunicat de presă remis de poliţia judeţeană Galaţi, în comuna gălăţeană Iveşti, a avut loc "o sărbătoare tradiţională a romilor prin care două familii sărbătoresc ajungerea la o înţelegere în ceea ce priveşte căsătoria viitoare a copiilor lor (în prezent minori)".
Poliţia susţine că nu a fost constatată vreo infracţiune cu ocazia evenimentului.
"Până în acest moment nu s-a sesizat comiterea vreunei infracţiuni şi nici nu există elemente despre posibilitatea săvârşirii vreunei infracţiuni referitor la acest eveniment.
"A fost sesizată Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului Galaţi, pentru a efectua verificări, potrivit competenţei, referitor la acest eveniment, iar efective de ordine publică monitorizează aceste aspecte”, se mai arată în comunicatul emis de Poliţia Judeţeană Galaţi.
Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a declarat pentru Radio România Actualităţi că "prefectura analizează situaţia de la Iveşti, în vederea stabilirii cu exactitate a ceea ce s-a întâmplat acolo”.
În acest sens, atât Inspectoratului judeţean de poliţie Galaţi, cât şi reprezentantei romilor din cadrul prefecturii Galaţi, Viorica Gotu, li s-au solicitat puncte de vedere, iar reprezentantul guvernului în teritoriu urmează să discute cu primarul comunei Iveşti şi şeful de post de acolo.
În comuna gălăţeană Iveşti există cea mai mare comunitate de romi din judeţul Galaţi, circa 1.500 de persoane, după care, în ordinea descrescătoare a membrilor acestei etnii urmează comunele Munteni (800 persoane) şi Lieşti (750).