Analiză a capitolului Sănătate din PNRR
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat Corpului de Control al premierului să facă o analiză a capitolului Sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Februarie 2022, 08:07
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat Corpului de Control al premierului să facă o analiză a capitolului Sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul a afirmat ieri că planul nu a fost discutat cu responsabilii din minister și că a descoperit lucruri care "nu au logică".
Alexandru Rafila mai spune că unitățile medicale incluse pentru a beneficia de fonduri din PNRR nu sunt distribuite în mod echilibrat în toate zonele țării și că desemnarea lor nu s-a făcut în mod transparent.
Alexandru Rafila: ”Nu există niciun fel de criteriu rațional care să arate de ce au fost alese aceste 49 de spitale, adică criterii legate de nevoia de servicii medicale, legate de resursele umane disponibile pentru ca aceste unități medicale să funcționeze. E o listă înșirată care probabil că a avut ca singur criteriu existența unui studiu de fezabilitate. Din această listă, ar trebui să alegem 25 tot pe baza unor criterii la care lucrăm, însă semnificația din punct de vedere al ofertei de servicii de sănătate pe care aceste instituții ar putea să le ofere populației, distribuția lor teritorială, sudul și estul țării sunt vitregite în acest proiect. Dacă ne uităm la repartiția celor 49 de propuneri, cred că trebuie foarte serios judecată, și noi nu vrem să punem în discuție PNRR-ul, dar noi vrem să oferim posibilitatea ca, prin acest PNRR, să construim, să renovăm și să dotăm instituții medicale de care oamenii au nevoie.”
Cu câteva ore mai devreme, fostul ministru al investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea scria pe Facebook că ministrul sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape de construcția de spitale din PNRR, deși are la dispoziție 1,7 miliarde de euro în acest scop.
El spune că Agenția pentru Investiții în Sănătate, a cărei înființare se preconizează, ar înlocui două direcții din minister care au ratat ridicarea de noi unități medicale.
Directorimea din Ministerul Sănătății este isterizată, scrie Cristian Ghinea; se face agenția, se face concurs de selecție pentru manageri, iar directorii suferă că rămân fără fotoliu.
Iată de ce, afirmă fostul ministru, Alexandru Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea agenția la Ministerul Sănătății, ci vrea să fie mutată la Secretariatul General al Guvernului.