Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Analist: S-a lucrat dur şi murdar împotriva ideii referendumului

"Apel matinal" - Invitat: analistul politic Oazu Nantoi, deputat PAS. Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 21 Octombrie 2024, 09:36

În Republica Moldova, cetăţenii au votat duminică pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi, de asemenea, pentru referendumul privind modificarea Constituţiei în vederea integrării în Uniunea Europeană. Prezenţa la vot a fost de 51,65%, conform Comisiei Electorale Centrale.
Preşedintele Maia Sandu ocupă primul loc, urmată de candidatul susţinut de Partidul Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general. În privinţa referendumului de aderare la Uniunea Europeană, avem deja o confirmare - el va fi validat, însă scorul este extrem de strâns. Discutăm pe aceste teme alături de invitatul "Apelului matinal", analistul politic de la Chişinău, Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate. Bună dimineaţa!

Bună dimineaţa!
Înainte de toate spuneam, rezultatul nu este oficial, dar în acest moment "Da"-ul pentru "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?" a început să încline balanţa. Nu mai sunt însă de numărat foarte, foarte multe procese verbale. Cum vedeţi dumneavoastră rezultatul votului până în acest moment?
Cu adevărat, Republica Moldova, în ultimul timp, în ultimele luni, a fost ţinta unui atac hibrid fără precedent din partea Federaţiei Ruse. S-a lucrat dur şi murdar, împotriva ideii referendumului, împotriva doamnei preşedinte, doamnei Maia Sandu, şi deci probabil poate /.../ despre spirala tăcerii în situaţia când în societate spiritele s-au tensionat şi noi am văzut cum, de exemplu, la cele două secţii nenorocite de vot din Federaţia Rusă era organizată transportarea masivă şi, deci, a alegătorilor şi nu este de mirare când... Nu va fi de mirare când vom vedea rezultatele de la cele două secţii. Dar, deci, repet: deocamdată este clar că va fi turul doi la alegerile prezidenţiale şi trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale. Deja şi dumneavoastră aţi spus că scorul este foarte strâns la referendum în favoarea schimbării Constituţiei. Participarea cetăţenilor la vot a fost una foarte activă şi pe parcursul zilei aşteptăm declaraţiile oficiale ale doamnei preşedinte Maia Sandu. Dar deocamdată, deci noi trăind în condiţiile războiului informaţional non-stop, deja ştim la ce să ne aşteptăm de la propaganda de la Kremlin, dar ...
Tocmai asta voiam să vă întrebăm; care ar putea fi evoluţia pe scena politică din Republica Moldova după încheierea acestui proces electoral, în ceea ce priveşte chiar rezultatul referendumului?
Păi, depinde ce va spune Curtea Constituţională. Eu, iarăşi, nu vreau să anticipez procesele ce vor urma, dar depinde de cifrele oficiale. Ele probabil sau neapărat vor fi contestate. Vom vedea procesul, îl cunoaştem. Dar aşteptăm rezultatul oficial şi noi am văzut în ultimele ore cum balanţa s-a schimbat în favoarea susţinerii parcursului european. Da, scorul este strâns şi este evident că, repet, Republica Moldova în continuare va fi ţinta războiului informaţional, deoarece ce ne aşteaptă un test destul de dificil turul doi prezidenţiale. Deci asta este realitatea la noi: când noi vedem că în unele regiuni în care aceeaşi autonomie de găgăuză doar vreo mai puţin de trei procente a susţinut ideea schimbării referendumului, sau în jur de patru procente. Şi, deci, asta este realitatea noastră, care nu /poate să se schimbe/ pe durata unui mandat, deoarece unele probleme cu mentalitatea noastră colectivă noi le-am moştenit din trecutul sovietic şi ele foarte încet /se/ schimbă situaţia. De exemplu, atunci când doamna Sandu în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la 15 noimebrie 2020, a fost votată, noi am văzut o consolidare fără precedent a societăţii. Acum, repet, în urma atacurilor informaţionale din partea Federaţiei Ruse, s-a încercat reproducerea acestei antagonizări, dar aşteptăm rezultatul oficial şi ne mobilizăm în faţa, în perspectiva turului doi.
Da, tot preşedintele Moldovei, doamna Maia Sandu, spunea de frauda electorală din sau de pe teritoriul Rusiei, mai exact de la Moscova. În acest moment, pentru că am activat şi noi site-ul oficial, s-au citit, s-au confirmat 2.182 de procese verbale dintr-un total de 2.219. În procente, 98,33% - susţin modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană 50,03%, practic sunt vreo 750 de voturi pentru, în condiţiile în care dimineaţă echilibrul balansa între 2-3 voturi. Cât de optimist sunteţi, până la urmă, că va ieşi DA-ul la acest referendum?
Eu, ca cetăţean al Republicii Moldova, îmi dau seama de importanţa acestui exerciţiu. Şi cu tot sufletul doresc ca rezultatul să fie pozitiv pentru ţară, pentru parcursul european. Dar, repet, trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale acestui referendum, deoarece şi dumneavoastră vedeţi cât de strâns este scorul, vedem pe cât de anormală a fost situaţia la secţiile de votare de la Moscova. Vor mai apărea probabil întrebări. Da, şi doamna preşedinte Maia Sandu a menţionat că s-a încercat cumpărarea a 300.000 de voturi în Republica Moldova, când dintr-un singur avion care a adus pasagerii de la Moscova au fost scuturaţi de 1.200.000 dolari, care erau destinaţi anume activităţii subversive împotriva statului şi împotriva democraţiei. Deci, situaţia este aşa cum este. Noi nu ne plângem, dar a câtă oară repet, aşteptăm rezultatele oficiale. Şi în condiţiile când ne aşteaptă turul doi şi este logic de aşteptat că atacurile din partea Federaţiei Ruse nu vor încetini. Avem nevoie de calm şi mobilizare.
Avem şi noi o curiozitate: care a fost atmosfera în ultimele zile în Parlamentul Republicii Moldova?
Parlamentul Republicii Moldova era în teritoriu, cum spunem noi. Noi mai puţin am activat durata campaniei electorale, dat fiind faptul că deputaţii s-au repartizat în jurul /diferiţilor/ candidaţi şi au lucrat în teren. Dar au fost comunicările, chiar ieri eu am participat întrunirea domnului Grosu cu observatorii care au venit din partea Radei Supreme de la Kiev, din Ucraina. Dar atmosfera în parlament, vă spun, că la noi atmosfera în parlament este una ciudată; pe de o parte, infracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate, noi avem 62 de deputaţi, în rest, restul deputaţilor, eu îmi asum responsabilitate pentru aceste declaraţii, deci practic activează la comanda Kremlinului, în diferite maniere, unii mai obraznic, alţii mai, să spunem, aşa, mai soft. Dar asta este realitatea noastră tristă. Probabil, va fi nevoie încă de cicluri electorale pentru ca să avem un parlament autentic care cu adevărat să reprezinte interesele naţionale ale acestei ţări, fie şi cu diversitate de opinii, dar nu se lucreze la comanda Kremlinului.
Şi, atunci, care credeţi că ar trebui să fie în continuare priorităţile politice ale liderilor de la Chişinău şi ale Republicii Moldova?
Parcursul european, negocierile, asistenţa din partea Uniunii Europene trebuie să contribuie la schimbarea atitudinii societăţii faţă de acest proiect politic. Dar, totodată, de la noi se cere mai multă mobilizare în vederea atingerii coeziunii sociale şi, să spunem aşa, marginalizării acestor provocatori care, prin populism şi bani murdari, încearcă să deturneze parcursul european Republicii Moldova.
Da, să aşteptăm, până la urmă, validarea referendumului, a alegerilor, şi vom mai discuta pe această temă. Cu mulţumiri, zi bună!
Da, cele bune!
Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost analistul politic de la Chişinău Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate. Suntem şi noi tot cu ochii pe site. S-au numărat, aşadar, 2.183 din cele 2.219 procese verbale. În acest moment cred că, da, sunt validate voturile din diaspora. Creşte încet, dar sigur, procentajul pentru "Da" la întrebarea: susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? 50,07% pentru DA, 49,93% răspunsurile cu NU.

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
România 26 Decembrie 2024, 14:03

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt

Rămâne în vigoare şi atenţionarea cod galben de viscol în zona Carpaţilor de Curbură.

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
România 26 Decembrie 2024, 13:53

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu

Intervenţia rapidă a personalului localului şi evacuarea eficientă au contribuit la evitarea unor situaţii mai grave.

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
România 26 Decembrie 2024, 13:49

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă

Aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o oportunitate pentru muncitorii transfontalieri, în special pentru cei care...

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
România 26 Decembrie 2024, 13:09

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt

Echipele de intervenţie au fost solicitate şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie desprinse de rafalele puternice.

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
Pentru  multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
România 26 Decembrie 2024, 10:28

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”

Cei care au nevoie de ajutor pot apela linia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice la numărul de...

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
Cod galben de inundaţii
România 25 Decembrie 2024, 17:00

Cod galben de inundaţii

Codul este valabil până joi la ora 12.00.

Cod galben de inundaţii
Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
România 25 Decembrie 2024, 14:05

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun

"Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru acest atac inuman", a spus Volodimir...

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare
România 25 Decembrie 2024, 13:57

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare

Oferta autohtonă este cu aproximativ 3% mai mică față de anul trecut, în timp ce exportul în țările unde există comunități de...

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare