Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Analist: S-a lucrat dur şi murdar împotriva ideii referendumului

"Apel matinal" - Invitat: analistul politic Oazu Nantoi, deputat PAS. Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 21 Octombrie 2024, 09:36

În Republica Moldova, cetăţenii au votat duminică pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi, de asemenea, pentru referendumul privind modificarea Constituţiei în vederea integrării în Uniunea Europeană. Prezenţa la vot a fost de 51,65%, conform Comisiei Electorale Centrale.
Preşedintele Maia Sandu ocupă primul loc, urmată de candidatul susţinut de Partidul Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general. În privinţa referendumului de aderare la Uniunea Europeană, avem deja o confirmare - el va fi validat, însă scorul este extrem de strâns. Discutăm pe aceste teme alături de invitatul "Apelului matinal", analistul politic de la Chişinău, Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate. Bună dimineaţa!

Bună dimineaţa!
Înainte de toate spuneam, rezultatul nu este oficial, dar în acest moment "Da"-ul pentru "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?" a început să încline balanţa. Nu mai sunt însă de numărat foarte, foarte multe procese verbale. Cum vedeţi dumneavoastră rezultatul votului până în acest moment?
Cu adevărat, Republica Moldova, în ultimul timp, în ultimele luni, a fost ţinta unui atac hibrid fără precedent din partea Federaţiei Ruse. S-a lucrat dur şi murdar, împotriva ideii referendumului, împotriva doamnei preşedinte, doamnei Maia Sandu, şi deci probabil poate /.../ despre spirala tăcerii în situaţia când în societate spiritele s-au tensionat şi noi am văzut cum, de exemplu, la cele două secţii nenorocite de vot din Federaţia Rusă era organizată transportarea masivă şi, deci, a alegătorilor şi nu este de mirare când... Nu va fi de mirare când vom vedea rezultatele de la cele două secţii. Dar, deci, repet: deocamdată este clar că va fi turul doi la alegerile prezidenţiale şi trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale. Deja şi dumneavoastră aţi spus că scorul este foarte strâns la referendum în favoarea schimbării Constituţiei. Participarea cetăţenilor la vot a fost una foarte activă şi pe parcursul zilei aşteptăm declaraţiile oficiale ale doamnei preşedinte Maia Sandu. Dar deocamdată, deci noi trăind în condiţiile războiului informaţional non-stop, deja ştim la ce să ne aşteptăm de la propaganda de la Kremlin, dar ...
Tocmai asta voiam să vă întrebăm; care ar putea fi evoluţia pe scena politică din Republica Moldova după încheierea acestui proces electoral, în ceea ce priveşte chiar rezultatul referendumului?
Păi, depinde ce va spune Curtea Constituţională. Eu, iarăşi, nu vreau să anticipez procesele ce vor urma, dar depinde de cifrele oficiale. Ele probabil sau neapărat vor fi contestate. Vom vedea procesul, îl cunoaştem. Dar aşteptăm rezultatul oficial şi noi am văzut în ultimele ore cum balanţa s-a schimbat în favoarea susţinerii parcursului european. Da, scorul este strâns şi este evident că, repet, Republica Moldova în continuare va fi ţinta războiului informaţional, deoarece ce ne aşteaptă un test destul de dificil turul doi prezidenţiale. Deci asta este realitatea la noi: când noi vedem că în unele regiuni în care aceeaşi autonomie de găgăuză doar vreo mai puţin de trei procente a susţinut ideea schimbării referendumului, sau în jur de patru procente. Şi, deci, asta este realitatea noastră, care nu /poate să se schimbe/ pe durata unui mandat, deoarece unele probleme cu mentalitatea noastră colectivă noi le-am moştenit din trecutul sovietic şi ele foarte încet /se/ schimbă situaţia. De exemplu, atunci când doamna Sandu în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la 15 noimebrie 2020, a fost votată, noi am văzut o consolidare fără precedent a societăţii. Acum, repet, în urma atacurilor informaţionale din partea Federaţiei Ruse, s-a încercat reproducerea acestei antagonizări, dar aşteptăm rezultatul oficial şi ne mobilizăm în faţa, în perspectiva turului doi.
Da, tot preşedintele Moldovei, doamna Maia Sandu, spunea de frauda electorală din sau de pe teritoriul Rusiei, mai exact de la Moscova. În acest moment, pentru că am activat şi noi site-ul oficial, s-au citit, s-au confirmat 2.182 de procese verbale dintr-un total de 2.219. În procente, 98,33% - susţin modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană 50,03%, practic sunt vreo 750 de voturi pentru, în condiţiile în care dimineaţă echilibrul balansa între 2-3 voturi. Cât de optimist sunteţi, până la urmă, că va ieşi DA-ul la acest referendum?
Eu, ca cetăţean al Republicii Moldova, îmi dau seama de importanţa acestui exerciţiu. Şi cu tot sufletul doresc ca rezultatul să fie pozitiv pentru ţară, pentru parcursul european. Dar, repet, trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale acestui referendum, deoarece şi dumneavoastră vedeţi cât de strâns este scorul, vedem pe cât de anormală a fost situaţia la secţiile de votare de la Moscova. Vor mai apărea probabil întrebări. Da, şi doamna preşedinte Maia Sandu a menţionat că s-a încercat cumpărarea a 300.000 de voturi în Republica Moldova, când dintr-un singur avion care a adus pasagerii de la Moscova au fost scuturaţi de 1.200.000 dolari, care erau destinaţi anume activităţii subversive împotriva statului şi împotriva democraţiei. Deci, situaţia este aşa cum este. Noi nu ne plângem, dar a câtă oară repet, aşteptăm rezultatele oficiale. Şi în condiţiile când ne aşteaptă turul doi şi este logic de aşteptat că atacurile din partea Federaţiei Ruse nu vor încetini. Avem nevoie de calm şi mobilizare.
Avem şi noi o curiozitate: care a fost atmosfera în ultimele zile în Parlamentul Republicii Moldova?
Parlamentul Republicii Moldova era în teritoriu, cum spunem noi. Noi mai puţin am activat durata campaniei electorale, dat fiind faptul că deputaţii s-au repartizat în jurul /diferiţilor/ candidaţi şi au lucrat în teren. Dar au fost comunicările, chiar ieri eu am participat întrunirea domnului Grosu cu observatorii care au venit din partea Radei Supreme de la Kiev, din Ucraina. Dar atmosfera în parlament, vă spun, că la noi atmosfera în parlament este una ciudată; pe de o parte, infracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate, noi avem 62 de deputaţi, în rest, restul deputaţilor, eu îmi asum responsabilitate pentru aceste declaraţii, deci practic activează la comanda Kremlinului, în diferite maniere, unii mai obraznic, alţii mai, să spunem, aşa, mai soft. Dar asta este realitatea noastră tristă. Probabil, va fi nevoie încă de cicluri electorale pentru ca să avem un parlament autentic care cu adevărat să reprezinte interesele naţionale ale acestei ţări, fie şi cu diversitate de opinii, dar nu se lucreze la comanda Kremlinului.
Şi, atunci, care credeţi că ar trebui să fie în continuare priorităţile politice ale liderilor de la Chişinău şi ale Republicii Moldova?
Parcursul european, negocierile, asistenţa din partea Uniunii Europene trebuie să contribuie la schimbarea atitudinii societăţii faţă de acest proiect politic. Dar, totodată, de la noi se cere mai multă mobilizare în vederea atingerii coeziunii sociale şi, să spunem aşa, marginalizării acestor provocatori care, prin populism şi bani murdari, încearcă să deturneze parcursul european Republicii Moldova.
Da, să aşteptăm, până la urmă, validarea referendumului, a alegerilor, şi vom mai discuta pe această temă. Cu mulţumiri, zi bună!
Da, cele bune!
Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost analistul politic de la Chişinău Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate. Suntem şi noi tot cu ochii pe site. S-au numărat, aşadar, 2.183 din cele 2.219 procese verbale. În acest moment cred că, da, sunt validate voturile din diaspora. Creşte încet, dar sigur, procentajul pentru "Da" la întrebarea: susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? 50,07% pentru DA, 49,93% răspunsurile cu NU.

Reacții la posibila plafonare a adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești
România 21 Octombrie 2024, 12:12

Reacții la posibila plafonare a adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești

Măsura este contestată de Federația Romalimenta, potrivit căreia nu ar exista argumente viabile pentru adoptarea ei.

Reacții la posibila plafonare a adaosurilor comerciale la produsele alimentare românești
Proiecte aflate pe agenda de lucru a executivului
România 21 Octombrie 2024, 11:31

Proiecte aflate pe agenda de lucru a executivului

Proiectul unei ordonanţe de urgenţă prevede creşterea ponderii energiei produse din surse regenerabile.

Proiecte aflate pe agenda de lucru a executivului
CSMB se va pronunța asupra propunerii lui Nicușor Dan de organizare a unui referendum local
România 21 Octombrie 2024, 11:22

CSMB se va pronunța asupra propunerii lui Nicușor Dan de organizare a unui referendum local

Majoritatea partidelor și-au anunțat susținerea pentru consultarea populară.

CSMB se va pronunța asupra propunerii lui Nicușor Dan de organizare a unui referendum local
Doina Ruști, între #prieteniidelaradio
România 21 Octombrie 2024, 09:12

Doina Ruști, între #prieteniidelaradio

Recent, a lansat „Zavaidoc în anul iubirii”, un roman care aduce la viață atmosfera anilor 1920.

Doina Ruști, între #prieteniidelaradio
Peste 100 de percheziții domiciliare au loc într-o acțiune de combatere a criminalității
România 21 Octombrie 2024, 08:38

Peste 100 de percheziții domiciliare au loc într-o acțiune de combatere a criminalității

Peste 100 de percheziții domiciliare au loc la această oră, într-o acțiune de combatere a criminalității desfășurată de...

Peste 100 de percheziții domiciliare au loc într-o acțiune de combatere a criminalității
Propunerea privind organizarea unui referendum local, pe agenda de luni a CGMB
România 20 Octombrie 2024, 18:57

Propunerea privind organizarea unui referendum local, pe agenda de luni a CGMB

Nicuşor Dan: Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale.

Propunerea privind organizarea unui referendum local, pe agenda de luni a CGMB
Bistrița: Bărbat atacat de urs
România 20 Octombrie 2024, 18:48

Bistrița: Bărbat atacat de urs

Bărbatul a fost rănit în zona capului, mâinilor și picioarelor.

Bistrița: Bărbat atacat de urs
Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare din Centrul Vechi al Bucureştiului (FOTO)
România 20 Octombrie 2024, 18:19

Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare din Centrul Vechi al Bucureştiului (FOTO)

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova au fost deschise în România 16 secții de votare, iar...

Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare din Centrul Vechi al Bucureştiului (FOTO)