"Amnistia şi graţierea, soluţii legislative finale"
Intenţia declarată a conducerii PSD de a promova un act de amnistie şi graţiere, ca o ultimă soluţie pentru repararea a ceea ce au numit "abuzurile din justiţie".
Articol de Florin Lepădatu, 18 Decembrie 2018, 07:49
Moţiunea de cenzură a fost prezentată în Parlament în contextul unei tensiuni crescute pe scena politică aduse de intenţia declarată a conducerii PSD de a promova un act de amnistie şi graţiere, ca o ultimă soluţie pentru repararea a ceea ce au numit "abuzurile din justiţie".
O variantă este adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, şi la o zi după acest anunţ, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să îi transmită agenda de lucru a fiecărei şedinţe de guvern.
Au continuat şi reacţiile de la putere şi opoziţie şi luni a revenit cu precizări ministrul justiţiei.
Reporter Nicoleta Turcu: "Preşedintele Klaus Iohannis, a cerut să obţină, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului, toate proiectele de acte normative şi documentele însoţitoare.
Preşedinţia invocă un articol din Constituţie şi unul din regulamentul privind procedurile guvernamentale de elaborare, avizare şi prezentare a proiectelor de politici publice şi acte normative.
Guvernul nu a avut nici până la această oră o reacţie la solicitarea preşedintelui, care a venit în contextul în care în coaliţia la putere şi chiar şi în Guvern se discută acum despre promovarea unui act de amnistie şi graţiere prin ordonanţă de urgenţă.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a precizat luni că amnistia şi graţierea reprezintă soluţii legislative finale de îndreptare a unor abuzuri, dacă nu vor exista alte metode care pot fi adoptate.
Şi tot luni, legat de acest subiect preşedintele Klaus Iohannis a revenit cu o postare pe Facebook, în care a scris că memoria martirilor din 1989 ar fi întinată de încercările unor infractori, în frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia şi graţierea.
Între timp în opoziţie apar voci care consideră că şeful statului ar trebui să convoace un referendum pe tema justiţiei.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a atras atenţia şi că un act al Guvernului privind aministierea şi graţierea ar putea atrage sancţiuni pentru România, inclusiv prin suspendarea fondurilor europene.
De cealată parte, vicepreşedintele PSD, Claudiu Manda, a declarat că amnistia şi graţierea "se fac, nu se discută, după aceea se aduc şi argumentele necesare", a susţinut el.
Vicepreşedintele PSD a precizat că acum nu există un proiect de ordonanţă în acest sens, dar că se caută cea mai bună soluţie pentru ca persoanele care nu au avut un proces corect să nu mai fie cercetate."