Amenzi de 450.000 de lei aplicate de ANPC în domeniul energiei
Amenzi de 450.000 de lei aplicate de ANPC companiilor furnizoare de energie.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Ianuarie 2022, 14:47
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Plafonarea și compensarea facturilor de energie și gaze rămâne un subiect neclar, atât pentru furnizori, cât și pentru consumatori, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie confirmă acest lucru.
În ciuda amenzilor date în ultima săptămână de inspectorii de la Protecția Consumatorilor, furnizorii nu știu nici acum ce să aplice mai întâi, plafonarea sau compensarea, pentru că nu există nicio prevedere legală în acest sens.
Mai mult, reprezentanții ANRE spun că 90% dintre furnizori au fost de bună-credință și au pus în practică, într-un fel sau altul, cele două măsuri.
Bogdan Isopescu are detalii: ” Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului anunța astăzi că în prima săptămână de controale, adică până ieri, a dat amenzi furnizorilor în valoare de 450.000 de lei. Conform cifrelor publicate au fost controlate 72 de operatori din care 27 au fost amendați, însă din acești 27 doar o parte au fost sancționați pentru neaplicarea legii privind plafonarea și compensarea.
Mihai Culeafă, președinte ANPC: Am dat amenzi, am dat sancțiuni, am dat măsuri complementare de refacere a tuturor facturilor neconforme cu prevederile legale ale OUG 118 și a Legii 259.
Reporter: În ambele cazuri, fie că au aplicat într-un fel sau altul, fie că nu au aplicat deloc?
Mihai Culeafă: Dacă nu au aplicat deloc au primit sancțiune, dacă au aplicat greșit au primit sancțiune. Am înființat Comandamentul Energiei, care va dura până pe 31 martie, dar controalele vor continua până când absolut toți operatorii economici, furnizori de energie electrică și gaze, vor înțelege că trebuie să respecte legea. Doar astăzi avem în desfășurare 62 de controale, care vor fi încheiate astăzi.
Reporter: Conform reprezentanților Autorității Naționale de Reglementare în Energie, a doua instituție care efectuează controale, furnizorii nu au știut cum să aplice legea, spre exemplu, ce să aplice mai întâi, plafonarea sau compensarea, pentru că legea nu specifică ordinea. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, spune că 90% din furnizori au fost de bună-credință și au aplicat legea într-un fel sau altul. Problema este, însă, că nici acum după aceste controale, această precizare nu este introdusă în lege sau în normele de aplicare.”