Ameninţările de tip balistic "s-au înmulţit în Europa"
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, afirmă că era necesară amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.
Articol de Oana Bâlă, 06 Mai 2011, 07:58
Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a declarat la dezbaterea cu tema "Stadiul şi perspectivele participării României la sistemul antirachetă al SUA" că era necesară amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale scutului deoarece analizele efectuate demonstrează că ameninţările de tip balistic au sporit în sud-estul Europei.
Teodor Baconschi a adăugat că există consens politic pentru acest proiect.
"Sigur că ultimul cuvânt îi revine parlamentului român, care va adopta legea de ratificare a acordului, şi nu am emoţii în acest sens întrucât, aşa cum s-a constatat, în ultimele 48 de ore, există consens politic transpartinic asupra necesităţii ca România să participe la acest program" a declarat Teodor Baconschi.
Şeful diplomaţiei române a afirmat că ţara noastră nu s-a aflat niciodată într-o situaţie mai bună din punct de vedere al securităţii şi a adăugat că gradul de încredere la care a ajuns România în relaţia cu SUA deschide calea unor dezvoltări substanţiale în diferite domenii.
"Suntem convinşi că Washingtonul are încredere în noi, aşa cum şi noi avem încredere în partenerii americani.
"Acest lucru va duce şi la mai multe investiţii americane în România, la dezvoltarea agendei bilaterale şi cred că trebuie să ne felicităm că într-o societate politică, unde consecvenţa nu este o virtute frapantă, am reuşit să ne ţinem cuvântul, am demonstrat că suntem un partener credibil, pe care se poate conta, ne-am adus contribuţia la operaţiuni în diferite teatre, unde Alianţa Nord-Atlantică condusă de SUA s-a implicat, şi acest lucru a consolidat prestigiul şi credibilitatea ţării noastre", a declarat ministrul de externe.
Teodor Baconschi a mai afirmat că a discutat cu subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, despre perspectiva ca acordul privind amplasarea unui sistem antirachetă american pe teritoriul României să fie semnat la cel mai înalt nivel de preşedinţii celor două ţări, Traian Băsescu şi Barack Obama, sau cel puţin în prezenţa acestora.
Şeful diplomaţiei a precizat că acordul ar putea fi semnat în toamna acestui an.
Pe de altă parte, ministrul de externe a subliniat că nu a primit nicio reacţie din partea omologului său rus pe tema amplasării scutului pe teritoriul României şi şi-a exprimat speranţa că Rusia va participa constructiv la acest sistem.
La Bucureşti s-a desfăşurat o conferinţă privind scutul antirachetă, organizată de MAE, ca parte a informării cetăţenilor, ca pregătire pentru votul pe care parlamentarii urmează să-l dea pentru ca acordul româno-american pentru scutul antirachetă să fie ratificat lin după semnare.