Alegerile prezidențiale "au fost fraudate în avantajul lui Traian Băsescu"
Raportul Comisiei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009 arată că Preşedenţia şi Guvernul Boc ar fi întreprins acţiuni concrete pentru fraudarea scrutinului.
Articol de Radiojurnal, 06 Septembrie 2017, 16:05
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 susţine că Guvernul Boc şi administraţia de la Cotroceni ar fi întreprins acţiuni concrete pentru fraudarea scrutinului în avantajul lui Traian Băsescu. Potrivit raportului, acţiunile celor două instituţii au fost premeditate şi perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct. Liberalii au refuzat să semneze raportul. Cătălin Purcaru are mai multe informaţii.
Reporter: Membrii comisiei de anchetă susţin că revocarea ministrului de interne al PSD, Dan Nica, înainte de alegerile prezidenţiale din 2009 reprezintă un gest făcut cu intenţia fraudării votului. În document se precizează că fostul premier Emil Boc a convocat o şedinţă de guvern pentru a schimba din funcţii şefi de instituţii. Comisia nu a putut, însă, constata o implicare din partea SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Preşedintele comisiei, deputatul social-democrat Oana Florea, a explicat că activtatea a fost blocată prin refuzul unor persoane audiate de a răspunde la toate întrebările.
Oana Florea: Refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei, motivând că există o anchetă în desfăşurare, refuzul doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea şi refuzul domnului Augustin Lazăr, proocuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a transmite o copie după dosarul care fusese clasat.
Reporter: Raportul conţine şi o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea activităţii comisiilor parlamentare de anchetă, între acestea: sancţionarea tuturor celor ce refuză colaborarea sau nu se prezintă în faţa unei comisii de anchetă din Parlament, cu pierderea funcţiei şi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de trei ani. Liberalii au refuzat să voteze raportul, după ce solicitarea de amânare a votului cu o zi a fost respinsă.
Deputatul PNL Daniel Fenechiu: Majoritatea PSD-ALDE a venit cu un raport, pe care nu vrea să îl discute, pe care vrea să îl supună la vot, neţinând cont de solicitarea noastră să discutăm punctual fiecare element al concluziei şi să amânăm adoptarea raportului final pentru mâine, pentru ca şi noi să putem răspunde în scris la acele lucruri cu care nu suntem de acord.
Reporter: Documentul va ajunge în plenul reunit al Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.