Alegeri pentru viitorii membri ai CSM
Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor îi vor desemna pe cei 11 noi membri ai Consiliului Superior ai Magistraturii. Mandatul membrilor actualului consiliu expiră pe 11 ianuarie 2011.
Articol de Diana Surdu, 01 Noiembrie 2010, 08:23
Magistraţii îşi aleg luni viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor îi vor desemna pe cei 11 noi membri în consiliu.
În turul final al alegerilor, participă 23 de judecători şi 14 procurori, ale căror candidaturi au fost validate de plenul CSM pe 21 octombrie.
Mandatul membrilor actualului consiliu expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai CSM.
CSM asigură independenţa justiţiei
Potrivit listei validate de consiliu, printre candidaţi sunt şi actuali membri, dar şi foşti lideri ai unor asociaţii profesionale ale magistraţilor.
Directorul Freedom House România, Cristina Guseth, apreciază care este miza acestor alegeri.
"Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia care asigură independenţa justiţiei şi credibilitatea justiţiei. O dată, este o miză legată de statul de drept. Un stat în care justiţia nu este funcţională nu este un stat de drept.
"A doua miză importantă, dincolo de acest lucru, este o miză economică. Nu vor veni investitori străini, atâta timp cât în România nu au încredere în justiţie, deci miza este uriaşă şi nu întâmplător CSM este unul din punctele importante pe agenda de monitorizare a Comisiei Europene", a spus Cristina Guseth.
Conform Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 - 9 judecători şi 5 procurori - sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de asemenea de Senat, şi trei membri de drept - ministrul justiţiei, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general al României.
Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar preşedintele consiliului este desemnat dintre membrii aleşi pentru un mandat care nu poate fi reînnoit.