Alegeri pentru Mitropolitul Clujului
Sfântul Sinod alege noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Candidaţi sunt arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.
Articol de Remus Rădulescu, 18 Martie 2011, 07:50
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi ales, vineri, de către Sfântul Sinod.
Candidaţi sunt arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.
Ceremonia de întronizare va avea loc în data de 25 martie, de Sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc 5 ani de când fostul mitropolit Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan de la Cluj-Napoca.
Patriarhul Daniel, prezent la Cluj Napoca la începutul săptămânii, spunea că va recomanda sinodalilor ca lista să se limiteze la cei doi ierarhi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan, întrucât a constatat că preoţii şi credincioşii ortodocşi ardeleni vor să aibă un Mitropolit de-al locului.
Totodată, Patriarhul a declarat că el poate recomanda, dar dacă Sinodul consideră oportune noi candidaturi, are libertatea să decidă. Decizia se va lua prin vot deschis, prin ridicare de mână.
Dacă majoritatea simplă (jumătate plus unu din numărul votanţilor) decide să mai fie adăugaţi candidaţi, se trece la votul secret.
Dintr-o listă de 18 ierarhi eligibili (20 minus cei 2, deja desemnaţi de Sinodul de la Cluj), două nume pot completa lista candidaţilor.
Patriarhia Română a anunţat o conferinţă de presă vineri, 18 martie 2011, la ora 12.00, în care va fi prezentat mitropolitul ales.
Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ
are 62 de ani şi este episcop din 1990. În anul 2005 a candidat pentru Mitropolia Ardealului, fiind susţinut atunci de Mitropolitul Bartolomeu Anania.
În cazul său CNSAS a dat în 2007 verdict de poliţie politică, sentinţă care a fost anulată ulterior de Curtea de Apel Alba Iulia.
Episcopul Irineu Pop Bistriţeanul are 58 de ani şi este şi profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Univerisităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca unde predă Morală creştină şi Spiritualitate.
În anii '90, PS Irineu a fost implicat în fenomenul religios "Noul Ierusalim" dând binecuvântarea pentru întemeierea unui aşezământ la Pucioasa, judeţul Dâmboviţa.
Ulterior, Sfântul Sinod a considerat fenomenul ca sectar, iar episcopul Irineu s-a dezis de membrii mişcării.
Arhiepsicopul Andrei este considerat favorit de clerul şi credincioşii din afara Clujului, în timp ce clujenii si-l doresc ca mitropolit pe episcopul Irineu.