Alegeri locale 2016
În premieră, STS a implememntat un sistem informatic care ar urma să prevină votul multiplu şi care promite cele mai corecte alegeri de la Revoluţie.
Articol de Alina Stănuţă, 05 Iunie 2016, 07:47
S-a dat startul pentru alegerile locale.
S-au deschis secţiile de vot pentru desemnarea primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni.
Scrutinul se va încheia la ora 21:00 şi are anul acesta câteva reguli noi.
În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a implememntat un sistem informatic care ar urma să prevină votul multiplu şi care promite cele mai corecte alegeri de la Revoluţie.
Alegerile de astăzi sunt primele din România care vor fi monitorizate printr-un sistem informatic de evitare a votului multiplu.
Astfel, când veţi merge în secţia de votare unde sunteţi arondat veţi întâlni operatori care vor scana cu ajutorul unor tablete codul numeric personal al fiecărui alegător, operaţie care va fi înregistrată în sistem.
Acesta va bloca orice tentativă de vot multiplu şi va face imposibil votul celor care şi-au pierdut drepturile electorale.
În plus, spun autorităţile, programul permite înregistarea în timp real a prezenţei la vot, precum şi reducerea timpului petrecut în secţia de votare. Scrutinul este marcat şi de alte noutăţi.
Astfel, primarii şi consilierii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.
Autorităţile au organizat peste 18.000 de secţii de votare, iar votarea se va desfăşura între orele 7:00 şi 21:00.
Puteţi vota în baza unui act de identitate aflat în termen de valabilitate doar în localitatea de domiciliu, numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea.
Fiecare cetăţean va primi trei buletne de vot: pentru primar, consiliul local şi judeţean, iar în Bucureşti fiecare votant va primi patru buletine de vot, cu unul în plus pentru primarul de sector.
Pentru ca votul să fie valabil, trebuie aplicată ştampila cu menţiunea "Votat" o singură dată pe fiecare buletin de vot, în interiorul dreptunghiului care curpinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care optăm.
Dacă ştampila este în afara patrulaterului sau în interiorul mai multor dreptunghiuri, buletinul de vot va fi anulat.