Ajutoarele sociale ar putea fi reduse la nouă categorii
Guvernul a trimis la parlament un proiect de lege ce prevede reformarea sistemului de asistenţă socială. Premierul susţine că proiectul "îi sprijină direct pe cei care sunt în nevoi".
Articol de Diana Domenico, 02 Iunie 2011, 15:56
Propunerea de reformare a sistemului de asistenţă socială urmează să ajungă în parlament, după ce miercuri seară guvernul a aprobat forma finală a proiectului de lege.
Documentul reduce consistent numărul ajutoarelor, de la câteva zeci în prezent, la doar nouă categorii.
Proiectul urmăreşte şi reducerea numărului beneficiarilor de ajutoare sociale.
Astfel, criteriile pentru selecţia acestora vor fi mult mai dure şi se vor baza pe testarea mijloacelor de trai.
Cuantumurile se stabilesc în raport de indicatorul social de referinţă, care este stabilt de guvern.
Pentru solicitarea ajutoarelor se va utiliza un formular unic de cerere.
Legea asistenţei sociale îşi propune reformarea sistemului, în condiţiile în care opt miliarde de lei au fost alocaţi numai anul trecut pentru românii asistaţi social, mulţi dintre ei beneficiind fraudulos de aceste indemnizaţii.
"Acest proiect de lege vine şi îi sprijină direct pe cei care sunt în nevoi - fie că au o problemă de handicapat, o problemă de şomaj, o problemă temporară, prin care statul vine să-l ajute să iasă dintr-o asemenea situaţie", a declarat Emil Boc.
Refuzul unui loc de muncă poate duce la reducerea ajutorului social
Pentru a stimula ieşirea din starea de dependenţă faţă de ajutoarele primite de la stat, proiectul prevede că beneficiarii de ajutoare sociale care se încadrează în muncă pot primi majorări ale beneficiului social acordat sau pot obţine prelungirea perioadei de acordare a beneficiului cu maxim trei luni din luna încadrării în muncă.
În plus, refuzul unui loc de muncă sau al participării la cursuri de formare poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia şi interdicţia de acordare a unui nou beneficiu pe o perioadă stabilită de lege.
Angajatorii care încadrează în muncă persoane cărora li se acordă ajutoare sociale pot beneficia, în condiţiile legii, de facilităţi fiscale sau de altă natură.
Preşedintele Federaţiei ONG-urilor pentru Copil, Bogdan Simion, consideră că era necesară o lege în acest domeniu, dar ea conţine şi multe articole tratate superficial.
"Credem că legea a fost insuficient discutată, iar furnizorii privaţi de servicii, respectiv ONG-urile, au fost mult prea puţin implicate în scrierea acestei legi.
"Nu negăm că sistemul de asistenţă socială are nevoie de o lege puternică, de o lege-cadru, dar ar trebui să fie o lege şi care ţine cont de ceea ce se întâmplă în acest domeniu", a declarat Bogdan Simion.
Legea asistenţei sociale va intra efectiv în vigoare în anul 2012, întrucât trebuie să fie urmată de o serie de legi speciale care să o pună în aplicare şi care vor fi elaborate după ratificarea de către parlament a actualului proiect.