Agricultorii vor să cultive plante modificate genetic
Deşi nu s-a depus nici o solicitare scrisă la Direcţia Agricolă Galaţi, agricultorii gălăţeni ar vrea, ca toţi ceilalţi din ţară, să aibă permisiunea de a cultiva plante modificate genetic.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Septembrie 2010, 15:46
Deşi nu s-a depus nici o solicitare scrisă la Direcţia Agricolă Galaţi, agricultorii gălăţeni ar vrea, ca toţi ceilalţi din ţară, să aibă permisiunea de a cultiva plante modificate genetic, a declarat preşedintele Grupului Agrostrar Galaţi, Mircea Croitoru, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Profesionale de Legume-Fructe din România.
Potrivit acestuia, avantajele cultivării de plante modificate genetic ar fi acelea că plantele ar putea rezista condiţiilor meteo extreme, din ultimii ani, dar şi dăunătorilor.
Astfel, pentru culturile modificate genetic nu ar mai fi necesar să se realizeze atâtea tratamente fito-sanitare, iar productivitatea ar fi mai mare.
Potrivit lui Mircea Croitoru, luna viitoare, pe 5 şi 6 octombrie, când reprezentanţii asociaţiilor profesionale din agricultură şi zootehnie se vor afla la Bruxelles, pentru a discuita cu Comisia Europeană, şi vor susţine şi această solicitare, că si în România să existe posibilitatea cultivării plantelor modificate genetic.
Şi preşedintele LAPAR Galaţi, Petre Grigore, susţine introducerea plantelor modificate genetic, spunând că deja consumatorii din România consumă alimente ce provin din plante modificate genetic din SUA, Argentina sau Brazilia.
Fost director al Direcţiei Agricole Galaţi, Petre Grigore spune că în perioada 1999-2006, în România s-a cultivat soia modificată genetic, la nivelul Galaţiului fiind vorba de circa 20.000 de ha.
După introducerea interdicţiei de a se cultiva aşa ceva, culturile au fost abandonate, a mai spus Petre Grigore.