Agricultorii au pichetat sediile a 23 de prefecturi
Agricultorii au solicitat demiterea ministrului Mihail Dumitru şi susţinerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier şi de creştere a animalelor.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Septembrie 2010, 15:45
Reprezentanţii Federaţiei Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România au afirmat că peste 15.000 de agricultori au pichetat joi prefecturile din 23 judeţe cerând demisia ministrului Mihail Dumitru şi susţinerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier şi de creştere a animalelor.
"Cerem demiterea urgentă a ministrului agriculturii Mihail Dumitru, care se identifică cu cea mai neagră perioadă din istoria agriculturii româneşti", a declarat pentru Mediafax preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.
Judeţele în care Federaţia Agrostar a organizat proteste sunt Argeş, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Vaslui, Vrancea.
Fermierii cer elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectorele agricol şi forestier.
De asemenea aceştia solicită soluţii pentru plata pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii astfel încât acesta să poată fi folosit.
Fermierii au insistat şi pentru sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de calamităţi în agricultură şi introducerea în cultură a plantelor modificate genetic.
Agricultorii ameninţă că vor bloca drumurile în 23 septembrie
Agricultorii mai solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creştere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare şi maşini agricole, o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieţei negre şi să stimuleze introducerea producţiei agricole autohtone pe piaţa organizată.
Fermierii îşi doresc şi măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50 la sută şi nu de 30 la sută aşa cum se întâmplă în prezent.
Reprezentanţii Agrostar mai doresc promovarea energiei verzi din surse alternative, măsuri privind întărirea rolului dialogului social şi respectarea obligaţiilor asumate de statul român faţă de producători.
Pe 9 septembrie agricultorii intenţionează să organizeze un protest de amploare la Bucureşti, iar după acest miting, în cazul în care nu li se vor rezolva solicitările, oamenii sunt decişi să rămână în Capitală şi în zilele următoare.
Ca ultimă formă de protest, agricultorii susţin că intenţionează ca, în lipsa măsurilor cerute, să blocheze drumurile naţionale şi judeţene în 23 septembrie.
În urma întâlnirii cu premierul Emil Boc de joi de dimineaţă, ministrul agriculturii, Mihai Dumitru, a declarat, pentru Mediafax, că a fost informat de către primul-ministru că se află pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi.