Agenţia de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate gestionează active de peste un miliard de lei
În luna decembrie s-a finalizat cu succes implementarea primelor trei proiecte finanţate prin programul anual al ANABI.
Articol de Diana Surdu, 24 Decembrie 2024, 16:32
Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate gestionează, în prezent, active de peste un miliard de lei, mare parte din ele fiind imobile. Este vorba de bunuri care au ajuns la stat după ce au fost confiscate de la persoanele condamnate cărora justiţia le impută un prejudiciu.
Reporter: Activitatea ANABI înseamnă recuperarea activelor provenite din infracţiuni, gestionarea efectivă a bunurilor indisponibilizate şi reutilizarea socială a bunurilor şi valorilor confiscate.
În luna decembrie s-a finalizat cu succes implementarea primelor trei proiecte finanţate prin programul anual al ANABI, sprijin pentru victime şi comunitate, infractorii plătesc.
ANABI colectează activele confiscate şi le redirecţionează în cote procentuale către cinci ministere şi ANABI pentru fundaţii. Mecanismul facilitează accesul victimelor la un fond de urgenţă. Cum pot primi victimele aceste compensaţii, aflăm de pe site-ul agenţiei.
-: Victima infracţiunii solicită voucher-ul prin depunerea unei cereri şi a unui referat de estimare a cheltuielilor la tribunalul unde domiciliază, urmând ca cererea sa să fie soluţionată de către o comisie formată din doi judecători. Entităţile publice şi private înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor pot acorda sprijin şi asistenţă victimelor infracţiunii prin completarea documentelor şi, după caz, prin asistarea victimelor în faţa comisiei.
Din totalul de bunuri în administrarea ANABI, peste 39.660 sunt conturi bancare cu o valoare de peste un miliard de lei, în timp ce bunurile mobile sechestrate aflate în administrare sunt evaluate la 16 milioane de euro şi sunt autoturisme noi, ceasuri noi şi motociclete noi.