Agenţi pentru reforma sănătăţii, "fără cadru legal"
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, atrage atenţia asupra apariţiei agenţilor economici care încearcă să profite de pe urma informaţiilor privind apariţia unor case private de sănătate.
Articol de Iulian Olescu, 15 Decembrie 2011, 15:29
Noua lege a sănătăţii, care va introduce casele private de sănătate, încă nu este definitivată nici ca proiect, atrage atenţia ministrul Ladislau Ritli.
El trage un semnal de alarmă cu privire la apariţia unor intermediari de asigurări private de sănătate, care nu funcţionează în vreun cadru legal, dar care colectează date personale sau chiar sume de bani de la cei care vor să se pregătească pentru momentul în care vor intra în vigoare noile prevederi.
Deşi se vorbeşte mult în ultima vreme despre casele private de asigurări de sănătate, la acest moment nu există nicio certitudine legată de modul în care vor funcţiona.
Posibilitatea apariţiei unor case private de sănătate în cadrul procesului de reformă a sistemului sanitar românesc a generat o serie de iniţiative din partea unor agenţi economici care încearcă să profite de pe urma acestor informaţii vehiculate tot mai frecvent în mass-media şi nu numai.
Ministerul sănătăţii s-a autosesizat cu privire la apariţia acestor aşa-numiţi agenţi pentru reforma sănătăţii.
Sistem piramidal de colectare a adeziunilor
Fenomenul, care se dezvoltă la limita legii, prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de sănătate - atrăgea atenţia ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, care avertizează populaţia să nu se lase păcălită.
"Deocamdată nu s-a schimbat Legea asigurărilor şi sistemul de asigurări. Va fi un proiect care va fi în perspectivă operant, dar astăzi funcţionează ceea ce este. Deci nimeni să nu se înscrie pe nicio listă, să nu dea datele personale, pentru că aceste persoane nu sunt autorizate de nimeni ca să facă acest lucru. Să ne anunţe unde sunt foarte insistenţi, ca să putem anunţa autorităţile. Sunt acţiuni ilegale", a declarat Ritli Ladislau.
Reacţia reprezentanţilor ministerului sănătăţii vine la numai câteva zile după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atenţiona într-un comunicat asupra apariţiei unor firme care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări şi care promit obţinerea unor profituri din adeziunile la viitoarele case private de asigurări colectate personal.
"Aceste societăţi comerciale, practic, fac anumite promisiuni datorită faptului că există nişte propuneri de modificare a Legii 95 privind reforma în domeniul sănătăţii, proiect care nu este oficial, nu este public, nimeni nu ştie exact despre ce este vorba, însă din speculaţii se încearcă să facă o asimilare cu pensiile private care au fost cu câţiva ani în urmă.
"Ceea ce am atras noi atenţia şi în continuare atragem atenţia tuturor, să nu practice aceste cursuri, să nu meargă la aceste seminare şi să dea nişte bani. În schimbul acestor bani, marea parte a cetăţenilor cu care noi am discutat nu primesc absolut nimic.
"În mod normal, dacă participi la un curs, trebuie să primeşti, eu ştiu, un certificat de calificare, o diplomă. Ei nu primesc nimic, decât nişte promisiuni că în viitor vor realiza mari câştiguri", explică directorul Direcţiei Juridice a CSA, Marina Nemeşe.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor mai precizează că activităţile derulate de aceste firme care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani, sau cu amenzi penale între 20.000 şi 100.000 de lei.
Poate că acesta este şi motivul pentru care la numerele de telefon de contact de pe paginile de internet ale unor firme care solicită astfel de adeziuni pentru reforma în sănătate sau reforma asigurărilor nu mai răspunde nimeni.