Agenda ședinței de Guvern
Pe agendă se află din nou Planul Național de Relansare și Reziliență, la care ar urma să fie făcute modificări importante.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Martie 2021, 14:33
Este programată o ședință de guvern de la această oră. Pe agendă se află din nou Planul Național de Relansare și Reziliență, la care ar urma să fie făcute modificări importante.
Va fi schimbat inclusiv numele, pentru a fi în acord cu Mecanismul European.
Planul trebuie trimis la Bruxelles luna viitoare, pentru ca România să poată beneficia de 30 de miliarde de euro pentru dezvoltare.
Petruța Obrejan este la Palatul Victoria și are detalii. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, România trebuie să transmită Comisiei Europene până la 30 aprilie Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de aceea miniştrii îşi propun să discută astăzi din nou, într-o a doua lectură, Ordonanța de urgență 155 pe 2020, prin care se vor aduce modificări şi completări necesare și urgente, așa cum scrie în nota de fundamentare.
Astfel, termenul 'relansare' din denumirea Planului Național va fi înlocuit cu cel de 'redresare' tocmai pentru a-l corela cu regulamentul Uniunii Europene, care a constituit Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Prin această ordonanţă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va fi cel care va negocia planul cu Comisia Europeană, un plan axat pe șase piloni de investiții, iar după aprobarea sa la nivelul Uniunii Europene PNRR va fi aprobat prin hotărâre de către executiv.
De asemenea, pe agenda discuțiilor se află și un proiect de act normativ ce își propune să modifice atât Legea audiovizualului, cât și Ordonanța numărul 39 privind cinematografia, dar și un proiect de hotărâre ce va modifica normele metodologice prin care se intenționează stimularea participării copiilor din familii defavorizate în învățământul preșcolar.
Tot astăzi, executivul va dispune scoaterea din rezervele de stat a unor cantități de produse ce vor fi acordate ca ajutor umanitar de urgență cu titlu gratuit în valoare de peste 860.000 de lei pentru populația afectată de incendiul produs în județul Harghita la începutul acestui an, când aproape 250.000 de oameni din Şumuleu, Miercurea Ciuc, au rămas fără case.
Agenda ședinței guvernului prevede și o serie de eliberări, respectiv numiri de prefecţi și subprefecţi.