Afaceriştii, îngrijoraţi de aderarea la spaţiul Schengen
Oamenii de afaceri din România susţin că mobilitatea determinată de aderarea la spaţiul Schengen va favoriza relocarea mai multor firme în alte ţări, mai prietenoase din punct de vedere fiscal.
05 Noiembrie 2010, 17:29
Oamenii de afaceri români se declară preocupaţi de perspectiva aderării la spaţiul Schengen, potrivit corespondentului România Actualităţi, Cora Enache.
Aceştia cred că plusul de mobilitate astfel câştigat ar putea favoriza relocarea unui mare număr de firme în zonă, mai prietenoase din punct de vedere fiscal.
"Întreprinzătorii români şi-au îndreptat deja afacerile către Bulgaria, unde spun ei că vor fi din ce în ce mai mulţi după aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen", avertizează vicepreşedintele Consiliului IMM-urilor, Valentin Cristea.
"La bulgari, impozitul pe profit este 10%, la noi este 16%. TVA-ul la bulgari este 20%, la noi este 24%. Impozitul pe dividende la bulgari este 5%, la noi este 10%.
"Deci, apar vreo 30% care m-ar determina să mă duc să lucrez în Bulgaria, decât să stau în România cu impozitele acestea şi, colac peste pupăză, vine şi garantarea, fondul de garantare şi banca, care îmi cer garanţii, circa 70-75%, în condiţiile în care, în Bulgaria, există un parteneriat între guvern şi bănci şi guvernul garantează un proiect 100%", a declarat Valentin Cârstea.
Până ce autorităţile vor alinia valoarea impozitelor la aşteptările oamenilor de afaceri, aceştia pot profita de avantajele României ca stat european.
Fondurile structurale sunt râvnite de mulţi, dar şi aici apar probleme, fie de cofinanţare a proiectelor, fie de birocraţie excesivă, ori pur şi simplu legate de accesul la înscriere, după cum se plânge Valentin Cristea.
"De fiecare dată site-ul pe care ne înscriem cu proiectele, fiindcă acolo mergem pe primul venit, primul servit în sistem online, se blochează circa o oră şi se deschide după ce deja vreo 70 de proiecte au fost înscrise. Ori rugămintea este să găsească o modalitate ca acest site să fie funcţional pentru toată lumea, fiindcă altfel apar suspiciuni", susţine Valentin Cristea.
Întreprinzătorii trebuie să aibă "proiecte realiste"
Pe de altă parte, autorităţile spun că oamenii de afaceri nu se informează suficient asupra modalităţii prin care pot lua banii europeni.
Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, spune că România are aprobate proiecte în valoare de 97% din fondurile alocate până în acest an, dar întreprinzătorii trebuie să aibă proiecte realiste.
"Evident, există mult prea multe lipsuri şi neajunsuri pe partea administraţiei publice şi multe au fost rezolvate.
"S-au ars etape în perioada 2009-2010, însă haideţi să mergem până la capătul liniei şi să transmitem un mesaj întreprinzătorilor care doresc cu adevărat să cheltuiască aceşti bani şi să le ajungă banii în cont, că trebuie să fii extrem de responsabil, iar excesul de optimism la redactarea planului de afaceri nu face decât să amputeze şansele altor intreprinderi mici şi mijlocii care au probabil punctaje mai mici, dar care sunt mult mai obiective", a declarat Andreea Vass.
Totodată, autoritatea de management pentru programul operaţional sectorial de creştere a competitivităţii economice a anunţat că au fost realocate fonduri pentru proiectele întreprinzătorilor, şi noi apeluri vor fi lansate la începutul anului viitor.