Afacerile în România se concentrează în jurul marilor oraşe
Un studiu publicat de firma KeysFin elevă că afacerile se concentrează în general în jurul marilor oraşe
Articol de Radiojurnal, 01 Mai 2016, 03:26
Puţin peste 4 milioane de români sunt acum încadraţi cu forme legale într-un serviciu. Ei sunt şi cei care contribuie la bugetul de stat cu taxe şi impozite şi deţin asigurări medicale.
Un studiu publicat de firma KeysFin, specializată în centralizarea şi distribuţia de informaţii cu privire la agenţii economici, relevă că afacerile se concentrează în general în jurul marilor oraşe.
Specialiştii care au participat la realizarea studiului consideră că acumularea resursei umane şi a afacerilor în general în jurul marilor oraşe ar putea conduce la ceea ce au numit declanşarea unei adevărate bombe sociale. Nu au şi explicat, însă, ce ar presupune acest fenomen şi nici ce consecinţe ar putea apărea.
Statistica evidenţiază şi că, pe fondul crizei, economia s-a reorientat în ultimii ani. Zonele industriale de tradiţie, cu mari combinate siderurgice şi de exploatare a resurselor şi-au pierdut rolul, iar localnicii au plecat în mare parte în oraşe româneşti cu potenţial sau în Occident. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, potrivit sursei citate, în Galaţi şi Hunedoara.
În analiza realizată de KeysFin se apreciază că raportul actual dintre şomeri şi angajaţi confirmă ipoteza unei viitoare enclavizări economice, generatoare de riscuri sociale.
Lipsa unei strategii concrete în privinţa dezvoltării regionale este responsabilă în opinia experţilor care au realizat studiul, pentru depopularea unor zone şi aglomerarea altora. România se dezvoltă cu viteze complet diferite, este concluzia cercetării, cu poli de creştere economică precum Bucureştiul, centre cu o dezvoltare ceva mai temperată, ca Braşovul sau Clujul şi locuri unde economia stagnează, în cel mai fericit caz, cu efecte directe asupra nivelului de trai.